Comertul online a ajuns la aproape 160 de milioane de euro in 2011

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 11:59
1682 citiri
Comertul online a ajuns la aproape 160 de milioane de euro in 2011

Volumul comertului electronic cu plata online a inregistrat la nivelul anului 2011 o crestere de 24% fata de anul anterior, ajungand la valoarea de 158,9 milioane euro, conform Romcard.

Prin platforma ePayment a fost procesat un volum de 138,8 milioane de euro, lunile cu cele mai mari vanzari fiind inregistrate in mai, iunie si iulie, cand volumul tranzactiilor s-a ridicat la aproape 14 milioane de euro lunar.

Cresterea realizata la nivelul anului 2011 a fost impulsionata de o serie de campanii si promotii desfasurate de jucatorii din industrie. Totodata, spre deosebire de alti ani, cand doar anumite domenii inregistrau evolutii spectaculoase, in 2011 cresterea s-a manifestat in aproape toate domeniile. Astfel, in 2011, s-au inregistrat cresteri mari la flori - 29,62%, jucarii - 23,38%, cadouri -21,26%, produse IT - 32%.

De asemenea, internetul se dovedeste un canal foarte potrivit pentru organizatiile non-profit, donatiile online inregistrand o crestere de aproape 26% in 2011 fata de 2010.

Valoarea medie a cosului de cumparaturi online a inregistrat, de asemenea, o evolutie pozitiva, de la 58 euro in 2010 la 64 euro in 2011, conform datelor din sistemul ePayment.

Cele mai mari valori medii pe tranzactie au fost inregistrate in turism, software, segmentul IT&C si cel al jucariilor, cu 163, 126, 114 si respectiv 81 de euro. La polul opus se situeaza tranzactiile pentru produse sau servicii in general mai ieftine cum ar fi carti, bilete la spectacole, cupoane de reduceri sau plata de utilitati, al caror cost mediu se situeaza in jurul valorii de 30 euro.

La nivelul intregului an 2011, cele mai scumpe tranzactii au fost realizate pentru achizitia de bilete de avion - 9.700 euro, pachete turistice - 8.800 euro si produse software - 6.000 euro. Majoritatea tranzactiilor au fost efectuate din Romania - 59.84%, dar si din Italia - 14.71%, Spania - 5.82% sau Marea Britanie - 5%.

"Daca evolutia volumului de cumparaturi de produse mai scumpe precum cele IT, de exemplu, depinde intr-o buna masura de tendintele macroeconomice nationale sau chiar internationale, ma astept ca alte segmente, precum cartile, florile, jucariile, etc., sa isi mentina ritmul de crestere pe masura ce plata online castiga popularitate.

Evolutia pietei va fi insa in mare parte influentata de jucatori noi din industrii diverse care au acum terenul pregatit si a caror intrare va atrage si cumparatori noi, precum si de inovatiile dezvoltate de catre jucatori pentru cumparatorii finali", a declarat Country Manager ePayment, PayU Group, Cristian Herghelegiu.

Astfel, pentru anul 2012, reprezentantii companiei preconizeaza atat o crestere a numarului de companii cu activitati in comert electronic, cat si a volumelor tranzactionate online pana la o valoare de peste 200 milioane de euro.

ePayment este furnizor de solutii eCommerce integrate, parte a grupului international PayU, detinut de Naspers Ltd, al doilea jucator in eCommerce la nivel global.

PayU desfasoara operatiuni de integrare plati online in Polonia, Cehia, Romania si Ungaria.

Romcard, ca procesator de tranzactii cu carduri in Romania, a implementat tehnologia 3DSecure, integrand-o in sistemul sau de procesare. Bazat pe o solutie proprie, Romcard ofera la cheie serviciile pentru "Verified by VISA" si "MasterCard SecureCode" pentru tranzactii sigure prin internet folosind cardurile bancare.

#comert electronic, #plata online Romania, #comert online , #Comert