Comertul exterior va depasi ritmul de crestere a PIB in perioada 2007-2013

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 08:47
1321 citiri

Comertul exterior va continua sa se dezvolte, in perioada 2007-2013, intr-un ritm sustinut, care va depasi ritmul de crestere a Produsului Intern Brut (in medie de 5,7 la suta), asteptandu-se, de asemenea, ca in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, orientarea geografica a fluxurilor comerciale sa duca la consolidarea pozitiei tarilor membre UE ca si parteneri comerciali principali, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza.

Exporturile de bunuri si servicii vor creste, in medie, cu 8,2 la suta pe an, in vreme ce importurile vor creste cu 11,1 la suta, fapt care va influenta in mod negativ balanta comerciala.

In general, extinderea UE a condus la cresterea comertului in uniunea largita, fara a afecta schimburile comerciale cu tarile extra UE. Acordurile europene semnate de catre fiecare tara candidata au admis schimburile comerciale libere dintre UE si cele 10 noi tari membre ale uniunii pe baza reciprocitatii, dar aplicate intr-o maniera asimetrica, cu o liberalizare mai rapida din partea UE decat din partea tarilor candidate si cu restrictii in cateva sectoare (ex. sectorul alimentar, textile si cel al articolelor vestimentare). Ca urmare, acestea au devenit rapid partenere comerciale importante pentru tarile UE. Cu toate ca noile tari membre au avut sisteme economice cu un grad de deschidere peste media celor 15 state UE, este posibil ca ele sa tinda spre o integrare mai puternica cu cele 15, fata de vechile state membre. Aceasta crestere a comertul regional s-a datorat faptului ca aderarea nu numai ca a eliminat barierele comerciale ramase intre noile state membre si EU-15, dar a imbunatatit accesul acestora la piata comuna.

Acelasi fenomen se va face resimtit si in ceea ce priveste comertul exterior al Romaniei dupa aderarea de la 1 ianuarie 2007. Privind in perspectiva, largirea UE va determina o crestere suplimentara a comertului, in special a sectoarelor pentru care liberalizarea comerciala a fost limitata de acordurile europene.

Ca urmare a investitiilor efectuate se estimeaza ca accelerarea ritmului de crestere al exporturilor romanesti sa-l devanseze pe cel al importurilor, intrerupand trendul cresterii ponderii deficitului comercial in PIB, care se va stabiliza la 11 la suta in perioada 2007-2010, scazand pana la 9,6 la suta in 2013.

Ritmul de crestere a exporturilor extra -UE il va devansa pe cel al exporturilor catre tarile UE datorita cuceririi de noi piete de desfacere, dar si consolidarii exporturilor in tarile in care deja Romania este prezenta. In acelasi timp, se estimeaza cresterea valorii importurilor provenite din UE peste media pe tara, importuri caracterizate de bunuri prelucrate cu tehnologii dezvoltate, in schimb importurile din alte zone se vor majora in ritmuri inferioare, odata cu reducerea gradului de energo si materialo intensivitate a economiei nationale.

Exporturile si importurile de bunuri intra UE vor inregistra in perioada 2007-2013, un ritm mediu de crestere de 12,7 la suta, respectiv 12,8 la suta. In acelasi timp, ritmul mediu anual de crestere al deficitului comercial se va diminua, comparativ cu perioadele anterioare, estimandu-se la circa noua la suta.

In ceea ce priveste comertul exterior extra UE, acesta va avea un ritm mediu de crestere de 14,5 la suta pentru export si 12,8 la suta pentru import.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)