Cheltuielile de consum din Romania au scazut cu 1% in 2012 - studiu

Luni, 04 Martie 2013, ora 18:17
1401 citiri
Cheltuielile de consum din Romania au scazut cu 1% in 2012 - studiu

Cheltuielile de consum din Romania au scazut in trimestrul al IV-lea din 2012 cu 1% fata de aceeasi perioada a anului 2011, dupa un avans anual de 1% inregistrat in trimestrul al treilea, conform datelor din Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe.

Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au scazut in trimestrul patru cu 0,1% fata de aceeasi perioada din 2011, insa tendinta s-a imbunatatit semnificativ comparativ cu declinul de 1,7% inregistrat in trimestrul al treilea, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.

In pofida reducerilor inregistrate in trimestrul al treilea din 2012, cheltuielile de consum au crescut in termeni anuali cu 1,3% in Franta si cu 2,1% in Marea Britanie.

Cheltuielile de consum din Germania au continuat sa-si consolideze avansul raportat in trimestrul trei si au crescut in ultimele trei luni din 2012 cu 2,6% fata de perioada similara din 2011.

La polul opus, cheltuielile de consum din Italia si Spania, state care completeaza topul celor mai mari cinci economii din UE, si-au accelarat ritmul scaderii in trimestrul patru din 2012 (-7,6% si, respectiv, -6,5%).

Portugalia si Grecia au continuat sa inregistreze scaderi ale cheltuielilor de consum (-7,4% si, respectiv -2,0%), insa declinul s-a temperat comparativ cu trimestrul al treilea.

"Cheltuielile de consum din Romania au inceput sa scada in trimestrul patru din 2012, cu 1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dupa un avans anual de 1% inregistrat in trimestrul al treilea.

Romania este direct conectata la statele europene prin exporturi si este normal ca declinul inregistrat in medie de cheltuielile de consum din economiile europene timp de trei trimestre consecutive sa se resimta, cu un anumit decalaj de timp, si pe piata locala.

Cu toate acestea, speram sa vedem cat mai curand efectele imbunatatirii evolutiei cheltuielilor de consum din unele economii ale UE cu care Romania are relatii comerciale stranse, precum Germania sau Franta', a spus Catalin Cretu, director general Romania, Visa Europe.

In Uniunea Europeana, 1 din 6,75 euro se cheltuieste pe un card Visa, aproape 80% din aceste cheltuieli fiind facute de pe carduri de debit. Acest lucru inseamna ca Barometrul ofera in mod unic o imagine completa si de actualitate asupra situatiei cheltuielilor de consum din Uniunea Europeana.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe a fost realizat pe baza cheltuielilor efectuate pe toate cardurile emise de Visa - de debit, de credit si preplatite.

Visa Europe este o companie de plati detinuta si operata de catre bancile membre si de catre alti furnizori de servicii de plati din 36 de tari din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cheltuieli consum 2012, #cheltuieli consum Romania 2012, #Visa cheltuieli consum Romania , #Comert