Centre de informare pentru IMM-uri

Marti, 26 Octombrie 2004, ora 01:45
1373 citiri

IMM-urile vor avea acces mai usor la consultanta si la programele destinate lor, prin centrele de informare create in cadrul camerelor de comert teritoriale si al sediilor CNIMMR.Intreprinzatorii sau persoanele care doresc sa initieze o afacere vor avea la indemana noi mijloace de informare si acces mai facil la sursele de finantare, prin intermediul Centrelor de Informare si Consultanta in Teritoriu.

Aceste centre vor fi infiintate de catre Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC), Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB) si Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), in baza unui protocol incheiat ieri, la initiativa Partidului Umanist din Romania (PUR).

Scopul acestor centre este sprijinirea intreprinzatorilor in procesul de informare si acces la programele oferite de ANIMMC si Fondul National de Garantare.

Reprezentantii IMM-urilor sau cei care au idei de afaceri si doresc sa le puna in practica se vor putea informa despre modalitatile de obtinere a unui credit, despre programele si proiectele destinate micilor intreprinzatori, precum si despre integrarea in Uniunea Europeana, pietele externe si conditiile de competitivitate pentru accesul pe aceste piete.

"Acest parteneriat isi propune sa ajute la imbunatatirea cadrului legislativ pentru dezvoltarea sectorului de intreprinderi private si sa sprijine integrarea IMM-urilor in Uniunea Europeana", a declarat vicepresedintele PUR, Codrut Seres.

"Este o actiune buna, laudabila, mai ales ca peste 90% dintre membrii camerelor de comert sunt intreprinderi mici si mijlocii. Fiecare dintre noi vom veni cu contributia noastra, astfel incat intreprinzatorul sa gaseasca informatii si actiuni comune in vederea simplificarii unor demersuri, cum a fost, de exemplu, reducerea la trei zile a timpului necesar infiintarii unei intreprinderi", a declarat George Cojocaru, presedintele CCIRB.

"Constituirea centrelor de Consultanta si Informare este o oportunitate extraordinara de a ajuta micile intreprinderi sa-si finanteze ideile", a afirmat la randul sau Silvia Ciornei, presedintele FNGCIMM.

Centrele de informare vor functiona in sediile teritoriale ale CCIRB si ale CNIPMMR, unde fiecare dintre cele patru institutii va avea un reprezentant.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va emite garantii financiare pentru micile intreprinderi care solicita credite pentru investitii, dar nu indeplinesc conditiile de garantare solicitate de banci. Garantiile vor fi de maximum 80% din valoarea finantarilor cu termen de rambursare mai mare de 12 luni si pot ajunge pana la 70% in cazul finantarilor cu termen de ramburasare mai mic sau egal cu 12 luni.

Pentru a obtine finantarea, IMM-urile trebuie sa aiba un numar mediu anual de salariati mai mic de zece, o cifra de afaceri anuala de pana la doua milioane euro, sa aiba capital majoritar privat si sa desfasoare o activitate care sa le permita rambursarea la scadenta a finantarii.

Sursa: Jurnalul