Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE propune liberalizarea de urgenta a importurilor de vinuri din Republica Moldova in UE

CE propune liberalizarea de urgenta a importurilor de vinuri din Republica Moldova in UE


Comisia Europeana (CE) vrea sa deschida complet piata UE pentru vinurile din Republica Moldova, dupa ce Rusia a interzis incepand cu 10 septembrie importul acestor produse, invocand calitatea nesatisfacatoare.

"Comisia Europeana propune sa deschida complet piata Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, inainte de intrarea in vigoare a Acordului de Asociere intre UE si Republica Moldova si a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare, ca o masura pentru a compensa dificultatile cu care Republica Moldova se confrunta in exportul vinurilor pe unele dintre pietele sale traditionale", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de CE.

In luna iunie a acestui an, UE si Chisinaul au incheiat negocierea acordului de asociere, care prevede si crearea zonei de liber schimb, incurajand astfel integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

Acordul de asociere va fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc in noiembrie la Vilnius. Acordul si zona de liber schimb vor intra in vigoare imediat dupa semnarea acestuia.

CE propune Consiliului si Parlamentului European modificarea de urgenta a reglementarilor, astfel incat importurile de vinuri din Republica Moldova in UE sa fie complet liberalizate inainte de intrarea in vigoare a acordului si a zonei de liber schimb.

"Piata Uniunii Europene este o alternativa durabila si un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completa a pietei Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, intr-un moment in care agricultorii moldoveni sunt in dificultate, demonstreaza ca Uniunea Europeana nu este numai un proiect de integrare economica, ci si un spatiu al solidaritatii", a declarat in comunicat Dacian Ciolos, comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Serviciul rus pentru Protectia Consumatorilor a interzis, incepand cu 10 septembrie, importurile de vinuri din Republica Moldova, invocand "calitatea nesatisfacatoare" a productiei de alcool.

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi ca vinurile moldovenesti nu vor fi primite in UE nici dupa semnarea acordului de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, potrivit RIA Novosti.

Putin a mentionat ca, in prezent, cel mai mare volum de exporturi al Republicii Moldova se indreapta spre pietele din Rusia, Belarus, Ucraina si Kazahstan.

El a subliniat ca cea mai mare parte din vinurile moldovenesti este importata in Rusia, care este ingrijorata de calitatea productiei din Republica Moldova. In opinia sa, problema importului de vinuri "nu este una politica, ci economica".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1667 ori