Euro in 2002 - incepe oare ascensiunea spre statutul de moneda globala universal acceptata ?

Joi, 23 Mai 2002, ora 00:00
1346 citiri

Euro a fost lansat la 1 ianuarie 1999 cu surle si trambite oficiale pentru investitori si oameni de afaceri si relansat practic pe 1 ianuarie 2002, odata cu adoptarea in forma sa fizica, cu focuri de artificii, muzica si jocuri lumini Euro a fost lansat la 1 ianuarie 1999 cu surle si trambite oficiale pentru investitori si oameni de afaceri si relansat practic pe 1 ianuarie 2002, odata cu adoptarea in forma sa fizica, cu focuri de artificii, muzica si jocuri lumini-laser pentru popor.

Insa pentru investitorii cu sange rece de pe Planeta, aceste spectacole n-au impresionat atat de mult: dupa un raliu de la 1,15 la 1,18-1,19 in prima zi de tranzactionare acum mai bine de 3 ani - Euro s-a vazut treptat umilit de catre singura moneda cu adevarat globala - Dolarul verde American. Iar astazi Euro aspira inca cu jind la redobandirea "paritatii" (1:1).

Cauzele: "mobilitatea" scazuta a Europei si insuficientele reforme economice structurale la data adoptarii Euro. In primul rand o Piata a Muncii "artritica" - construita timp de decenii sub presiunea marilor sindicate si cu conscursul social-democratilor din marile tari europene, ca sa nu mai vorbim de recent-abandonatul "model suedez", scandinav de fapt, al "Statului bunastarii" generalizate. Adica descurajarea firmelor de a concedia angajati cand lucrurile merg prost si a-i reangaja la fel de rapid cand situatia redevine roz (vezi cazul fericit al multor sectoare din SUA intre septembrie 2001 si primavara 2002).

O alta cauza a caderii Euro pana la minimul sau de 82 de centi pare sa fi fost o supraevaluare a activelor economiilor nationale din Europa - inclusiv cele imobiliare - declarate de catre fiecare Minister de Finante in anii premergatori, cand fiecare tara "se batea" pentru un raport cat mai bun al monedei proprii inainte de "inghetarea ratelor" de schimb.

Asadar Euro s-a stabilizat in 2001 la o cotatie in jurul a 90 de centi si stabilitatea aparenta a pietei valutare mondiale a indus tuturor perceptia ca acesta ar fi un prag de echilibru pe termen lung.

Insa miscarile incredibile in amplitudine si viteza de pe aceasta piata mondiala "24/24 ore" - acum electronic legata intre meridiane - sunt determinate astazi mai degraba de fluxurile financiare rapide de pe malurile Atlanticului sau Pacificului si mai putin de fluxurile apartinand Comertului International, cum se intampla in urma cu cateva decenii…

Astfel, marile fonduri de investitii, dar si speculatorii privati individuali, transfera rapid sume imense pentru a prinde oportunitati bursiere chiar "intra-day", pe orice mal de ocean…

In 1990, la o capitalizare totala pe piata mondiala a actiunilor de 9400 miliarde dolari, bursa londoneza detinea 9%, cea din Tokyo 31%, iar cea din New York 33% din totalul capitalizarii mondiale.

La sfarsitul anului 2000, piata mondiala a actiunilor avea o capitalizare de 31000 miliarde dolari, din care bursele din New-York detineau cca. 49%, bursa din Tokyo 10%, iar cea din Londra 8%.

Asadar bursele de actiuni cu cotatii in Euro - fie Euronext (Paris-Amsterdam-Bruxelles), fie cea din Frankfurt - nu au inca nici pe departe "alura" celorlalte. Iar daca luam in considerare ponderea de cca. 50% a burselor din New York - aceasta spune totul in ce priveste atractivitatea Dolarului si mentinerea Euro pentru atata timp in postura de "arc comprimat" la 0,90.

In aprilie si mai 2002 insa, informatiile negative privind economia SUA, dar si ingrijorarile fata de continuarea politicii dolarului puternic de catre administratia Bush, pe fondul declaratiilor neconvingatoare ale Trezorierului sef Paul O’Neill, au determinat un raliu sustinut si prelungit al Euro: de la 0,88 la peste 0,92 raportat la dolar (record pe ultimele 6 luni).

A contat probabil si cresterea Somajului din Statele Unite pana peste 6% - cea mai ridicata rata din ultimii 7 ani.

De cealalta parte a oceanului, Germania a raportat din nou stagnare in primul trimestru 2002 (plus 0,25% fata de trimestrul precedent dar minus 0,3% fata de trim.I 2001). Insa desi Germania ramane cel mai mare exportator mondial de bunuri manufacturate (inaintea SAU si Japoniei !), desi produsele sale au pe toate meridianele acelasi renume de care se bucura si in Romania, Lumea dezvoltata a trecut de epoca industriala de cel putin 2 decenii si acolo Serviciile dau tonul !

In ultimii ani toti analistii si toti cei cu "pozitii pe Euro" stateau cu ochii pe Germania pentru a interpreta viitoarea evolutie a monedei unice europene - ignorand vestile in general bune dinspre Franta, Spania, Olanda…

Dar acest fapt s-ar parea ca se schimba in prezent si lumea incepe sa perceapa Europa in ansamblul sau - indiferent de "vitezele" sau structurile industriale ale tarilor ei. Anglia (non-euro), Franta si Italia au transmis rezultate incurajatoare dupa primul trimestru din 2001 si recent din aprilie.

In mai 2002, Aurul a ajuns la maximele sale de tranzactionare din ultimii 2 ani. Cauza? Fiind cotat in dolari, investitorii au "arbitrat" astfel slabiciunea dolarului si au cumparat mai mult din moneda universala a atator milenii.

E greu de anticipat de pe acum cat va mai dura raliul Euro fata de Dolar in 2002. Personal vad un "nivel echitabil" (fair value) foarte apropiat de 1:1 (din datele Eurostat de putere cumparare reiesea un 1,05 in favoarea Euro la lansare - insa dinamismul economiei Americii a compensat de atunci).

Insa observ ca Euro incepe sa-si faca loc in Lume ca moneda globala paralela, dupa ce timp de 3 ani a stat in umbra Dolarului, semanand mai degraba cu Yenul Japoniei - moneda cu pondere regionala indiscutabila.

Posibil sa contribuie la asta si ponderea uriasa a UE in comertul si economia globala - completata de statele aderente (12 Turcia), ca si de cele asociate din Nordul Africii si Mediterana.

Posibil sa conteze si faptul ca Banca Chinei va oferi o sansa egala Euro fata de Dolar in uriasele sale rezerve valutare - care fusesera tinute decenii numai in franci elvetieni.

Iar cel mai mare ajutor vine fara doar si poate din declaratiile pro-euro ale lui Tony Blair…

Insa dincolo de acste fapte, cred ca Euro a ajuns dupa 3 ani la un grad de maturitate - "intarcare" - care sa-i permita a contrabalansa in viitorul nu prea indepartat statutul Dolarului de unica moneda de importanta globala.

Radu Limpede - 23 mai 2002