Afacerile din comert si servicii au scazut in octombrie cu aproape o cincime fata de luna anterioara

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 10:08
1574 citiri
Afacerile din comert si servicii au scazut in octombrie cu aproape o cincime fata de luna anterioara

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul, care exclude vanzarile de autovehicule si motociclete, a scazut in octombrie cu 19% fata de luna precedenta, iar ritmul anual de crestere s-a temperat semnificativ, la 8,6%, a anuntat Institutul National de Statistica (INS). Afacerile din comert si servicii inregistrasera in septembrie un ritm anual de crestere de 17,1%.


Comparativ cu luna septembrie, cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule s-a redus in octombrie cu 21%.


O scadere ceva mai mica a avut loc in afacerile din serviciile de piata pentru populatie care s-au comprimat in a zecea luna a acestui an cu 14,1% fata de septembrie.


Potrivit INS, vanzarea de produse nealimentare a urcat in octombrie cu 6,8% fata de nivelul atins in luna similara din 2007, iar vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun s-a majorat cu 11%, fapt ce a dus la o crestere pe ansamblu a cifrei de afaceri cu 8,6%.


In octombrie, cifra de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a scazut cu 2,8% fata de octombrie 2007, ca urmare a contractarii cu 8,8% a afacerilor de comertul cu autovehicule, motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea autovehiculelor.


Totodata, afacerile din servicii de piata pentru populatie au scazut in octombrie 2008 cu 12,2% fata de aceeasi luna din 2007.


Cifra de afaceri in comert si servicii a crescut cu 15,7% la zece luni


In primele zece luni ale acestui an, cifra de afaceri in comertul cu amanuntul - exceptand comertul cu autovehicule si motociclete - a avansat cu 15,7% fata de aceeasi perioada din 2007, datorita vanzarilor mari de produse nealimentare, care au sporit cu 18,3%, precum si a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun, unde cresterea a fost de 12,6% fata de intervalul ianuarie - octombrie din 2007.


Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a crescut cu 23% in primele zece luni ale acestui an fata de perioada similara din 2007.


Comertul cu autovehicule, motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea autovehiculelelor a crescut cu 28,1%, in timp ce vanzarile de carburanti pentru autovehicule au sporit cu 15,4%.


Cel mai mic ritm de crestere la zece luni l-au avut serviciile de piata pentru populatie, unde volumul cifrei de afaceri s-a majorat doar cu 3,2% comparativ cu intervalul similar al anului trecut.