100 de societati au cerut AVAS ajutoare de stat

Marti, 30 Iunie 2009, ora 12:41
1058 citiri
100 de societati au cerut AVAS ajutoare de stat

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Mircea Ursache, a declarat marti ca aproape 100 de societati au solicitat AVAS ajutoare de stat, precizeaza Newsin.

"Nu am sa va ascund ca aproape 100 de societati au solicitat AVAS ajutoare de stat sub o forma sau alta.

Multe dintre aceste societati au intrat in incapacitatea de a-si plati salariati si furnizorii din cauza crizei economice care s-a instalat in septembrie 2008", a spus Mircea Ursache.

Acesta a mai spus ca cele 3.712 societati care se afla sub monitorizarea AVAS post-privatizare beneficiaza de o forma sau alta de ajutor de stat.

Presedintele AVAS a mentionat ca pana in acest moment prin deciziile Consiliului Concurentei s-au acordat ajutoare de stat cu un volum total de 2,3 miliarde lei.

"Efectele ajutoarelor de stat au fost de aproape trei ori mai mari ca volum, iar efectele ajutoarelor pentru investitii au fost de sase ori mai mari decat ajutoarele acordate", a adaugat Ursache.

Consiliul Concurentei a lansat marti o aplicatie informatica interactiva a Retelei Nationale de Ajutor de Stat (AI ReNAS).

"Aceasta aplicatie va permite implementarea cu o mai mare rapiditate a masurilor de ajutor de stat, cu respectarea reglemetarilor comunitare, avand ca obiectiv sprijinirea mediului de afaceri", a spus presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

ReNAS este prevazut sa se desfasoare pana la sfarsitul anului 2010, existand posibilitatea de prelungire in functie de solicitarile partenerilor.

Prin intermediul acestei aplicatii, expertii Consiliului Concurentei si ai institutiilor furnizoare de ajutor de stat vor colabora direct si informal inca din faza de elaborare a masurilor de sprijin, astfel incat sa reduca riscurile de afectare a concurentei si a comertului cu statele membre ale Uniunii Europene.

#afaceri, #ajutoare, #avas, #criza, #de, #economica, #mediul, #societati, #stat , #Comert