Voinea: Romania este singura tara din UE care a primit clauza de investitii in 2014

Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 15:36
1876 citiri
Voinea: Romania este singura tara din UE care a primit clauza de investitii in 2014

Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a primit, in 2014, clauza de investitii, pentru cresterea cofinantarii de fonduri europene, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" difuzata de ProTV.

"Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a primit in 2014 clauza de investitii, si anume o crestere a nivelului deficitului cu 0,2%, exclusiv pentru investitii, respectiv pentru cresterea cofinantarii de fonduri europene. Sunt patru tari care au cerut: Italia, Slovacia, Bulgaria si Romania, iar Romania este singura care a primit. (...) Noi am facut bugetul impreuna cu reprezentantii FMI si cei ai Comisiei Europene, in luna octombrie, cu ceea ce aveam la dispozitie si anume incasarile la noua luni. S-a construit o estimare de inflatie si de crestere economica, iar veniturile au fost marite cu aceste doua elemente. Am ajuns la o suma totala a veniturilor si am negociat nivelul deficitului (...)", a spus Liviu Voinea, intr-un context in care a explicat modul in care a fost construit bugetul pe anul 2014.

Acesta a explicat ca unele masuri, precum cresterea accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru, au fost negociate cu reprezentantii Fondului Monetar International si cu cei ai Comisiei Europene.

Intrebat daca Romania se putea incadra in deficitul bugetar si in parametri bugetari fara introducerea acestei taxe pe accize, Voinea a precizat

ca au fost multe masuri puse pe masa negocierilor, printre care si cresterea cotei unice de la 16 la 18%.

"O alta masura care a mai fost pe masa, si nu la solicitarea partii romane, a fost cresterea cotei unice de la 16 la 18% dar am considerat ca este in detrimentul economiei, in ansamblul sau. Noi am cautat masuri care sa stimuleze economia in primul rand si care se regasesc in acest buget, incepand cu cresterea salariului minim, indexarea pensiilor. Aceasta masura de cresterea accizei a fost negociata cu FMI. Sunt multe masuri care se pun pe masa si sunt rezultatul negocierilor dintre Guvern si FMI. Golul la momentul respectiv era de circa 5 miliarde de lei, care s-a umplut din mai multe masuri, inclusiv din cresterea salariului minim. Din punct de vedere bugetar este o masura care aduce bani la buget pentru ca sunt mai multi salariati cu salariul minim in sectorul privat decat in sectorul de stat. Masura cresterii accizei cu 7 eurocenti aduce 2,6 miliarde de lei, din care 2,1 miliarde lei efectiv din accize si diferenta din TVA. Si aceasta acciza, dar si celelalte masuri pe partea de venituri, toate incasarile intra la comun" , a explicat ministrul delegat pentru Buget.

Liviu Voinea este optimist ca in 2014 masurile pe care le-a luat Guvernul vor stimula consumul si creditarea, chiar daca in acest an, in ciuda reintregirii salariilor bugetarilor acest lucru nu s-a intamplat.

"Chiar daca au fost in acest an reintregite salariile, o mare parte din bani s-au dus la plata ratelor la banci (...). Am incredere ca de la inceputul anului 2014, prin noul mecanism pe care Guvernul l-a aprobat si anume garantii pentru IMM-uri de doua miliarde de lei, la care mai pun si bancile doua miliarde de lei, inseamna 4 miliarde de lei numai pentru imprumuturi pe care sa le ia IMM-urile pentru capital de lucru. Este o masura de stimulare a creditarii importanta pentru IMM-uri", a adaugat Voinea.

Intrebat daca poate da asigurari ca banii din acciza se vor duce catre drumuri si autostrazi, seful de la Buget a adaugat ca nu poate din punct de vedere legal sa stipuleze explicit acest lucru.

"Nu pot sa prevad explicit ca un anume venit se duce intr-un anume buget. Nu-mi permite legea. Banii vor merge la comun, dar o parte mai mare se va duce catre autostrazi. De exemplu, bugetul CANDR pentru anul acesta a fost de 5 miliarde de lei, pentru 2014 este 6,2 miliarde de lei, in timp ce incasarile din cresterea accizei reprezinta 2,6 miliarde lei. Incasarile sunt mult mai mici decat intregul buget pentru drumuri si autostrazi. Bugetul CANDR este prevazut cu cresteri substantiale in anii urmatori, la 7 si 8 miliarde de lei", a mai spus Voinea.

Acesta a mentionat ca nu sunt rezerve in buget, ci doar in trezorerie, respectiv rezervele fiscale pentru finantarea deficitului bugetar. "Este vorba de acel buffer, de acele rezerve fiscale, care asigura un necesar de finantare de 4 - 5 luni. Ele nu sunt in buget, insa finanteaza deficitul bugetar", a mai subliniat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

#clauza investitii UE, #cofinan ari fonduri europene, #ministru buget liviu voinea , #Buget