Ungureanu: Situatia economica permite revenirea salariilor

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:50
1501 citiri
Ungureanu: Situatia economica permite revenirea salariilor

Cele cinci miliarde de euro aflate in trezorerie reprezinta "o zona interzisa", o rezerva de care Romania are nevoie pentru vreme rea si nu trebuie utilizata pentru decizii populiste, a declarat miercuri premierul demis Ungureanu, precizand ca sunt bani din alte surse pentru reintregirea salariilor.

"Resursele de cinci miliarde de euro din trezorerie nu sunt bani aparuti peste noapte, ei reprezinta rezerva de care avem nevoie pentru vreme rea si trebuie sa ramana intangibila, sa nu alimenteze decizii populiste care sa distruga eforturile de austeritate ale platitorului de taxe", a declarat Mihai Razvan Ungureanu, intr-o declaratie de bilant rostita la Palatul Victoria.

Acesta a precizat ca "situatia economica permite astazi revenirea salariilor la nivelul anterior masurilor de austeritate asumate de Executivul anterior", iar banii provin din alte surse decat sumele din trezorerie.

"Toate calculele pe care le-am facut noi de reintregire a salariilor sau rezolvarea situatiilor pensiilor nu au pornit de la premiza sa utilizam acesti bani. Acest buffer reprezinta o zona interzisa, scoasa din calculele noastre. Si va asigur ca exista bani pentru salarii si acei bani i-am facut noi, pentru Romania. Acei bani exista, trebuie folositi in asa fel incat reintregirea salariilor sa poata avea loc curant, din iunie incolo", a explicat premierul demis.

Intrebat de unde vor fi luate concret sumele necesare Ungureanu a raspuns: "Vorbim de banii recuperati din evaziunea fiscala, vorbim de bani europeni, de investitii straine. Toate acestea reprezinta surse de venit la buget. Aceste surse functioneaza. Bugetul are capacitatea de a oferi salarii reintregite, in acest moment".

Cat priveste faptul ca inainte de a fi demis de catre Parlament Executivul nu a avansat un termen clar cu privire la data de la care ar urma sa fie aplicata aceasta masura, Ungureanu a aratat ca a avut o abordare prudenta, intrucat alegerile locale nu au reprezentat pentru el o miza electorala.

"Am avut o abordare prudenta asupra chestiunii privind reintregirea salariilor, in primul rand pentru ca trebuia sa avem cifrele finale pe T1, dar si pentru ca nu am personal, ca prim ministru, o miza electorala in ceea ce priveste alegerile locale. Am considerat a fi prudent si a nu face promisiuni care pot sa se dovedeasca fara acoperire este in primul rand semnul respectului guvernamental fata de cetatenii acestei tari", a explicat premierul demis.

"Situatia economica permite astazi revenirea salariilor la nivelul anterior masurilor de austeritate asumate de Executivul anterior. Lasam aceste lucruri pregatite pentru a fi puse in practica, dar ce a fost esential a facut acest guvern", a insistat Mihai Razvan Ungureanu.

#Ungureanu revenire salarii bugetari, #rezerva bani Finate, #declaratii mihai razvan ungureanu , #Buget