UGIR-1903: bugetul este de supravietuire

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 13:17
1636 citiri
UGIR-1903: bugetul este de supravietuire

Propunerea de buget pentru acest an este o incercare "aproape deznadajduita" de a imparti niste resurse insuficiente si nu cuprinde fonduri si masuri pentru reforma, a declarat Ioan Coraci, presedintele UGIR-1903, care avertizeaza ca nu sunt semnale de redresare economice din a doua parte a anului.

"Bugetul este un buget de supravietuire, o incercare aproape deznadajduita de a imparti niste resurse care sunt insuficiente. Acest buget nu contine elemente de reforma. Nu exista bani si capitole in buget care sa dovedeasca ca in anumite sectoare se va face reforma. In domeniul economic, industrie si in agricultura bugetul este la limita de supravietuire", a spus Coraci, miercuri, intr-o conferinta de presa, precizeaza Mediafax.

El a subliniat ca nici agricultura nu va putea contribui la revenirea economica in acest an avand in vedere scaderea subventiilor.

"Agricultura va suferi in 2010 ca si in alte sectoare, iar economia nu-si va reveni pe baza agriculturii cum se spera", a precizat Coraci.

Pe de alta parte, Coraci a criticat si masura inghetarii salariilor si a pensiilor, adaugand ca va determina scaderea puterii de cumparare cu efecte asupra capacitatii pietei de a absorbi bunuri si servicii.

"In opinia mea discutiile atat de aprinse, atat la nivel politic, cat si la nivelul opiniei publice, arata ca efectele crizei sunt grav resimtite de multe categorii sociale, se inteleg mai bine aceste efecte", a mentionat presedintele UGIR-1903.

Coraci a mai aratat ca nu exista semnale de revenire a economiei romanesti incepand cu a doua parte a anului.

"Nu credem in previziunile care arata ca efectele crizei vor trece din a doua jumatate a anului. Ideea nu este sustinuta de niciun fel de cifra. Atat executia bugetara, cat si datele de la INS (Institutul National de Statistica - n.r.) dovedesc ca in Romania nu sunt semne durabile de revenire sau revenire pasagera a economiei. Guvernul trebuie sa inceapa discutii pentru redresarea economica. Intelegem situatia grea, ca bugetarii trebuie sa-si primeasca salariile, ca trebuie platite pensiile, dar guvernul trebuie sa gaseasca solutii pentru redresarea economica, iar introducerea CAS-ului pe drepturi de autor nu este o solutie", a mai declarat Coraci.

Reprezentantul patronatului din industrie a mai spus ca UGIR-1903 respinge ideea cresterii fiscalitatii in timp de criza si recomanda alte solutii de a creste veniturile bugetare.

"Reducerea evaziunii fiscale este una dintre solutiile de crestere a veniturilor bugetare. Aceasta trebuie sa fie una dintre prioritatile guvernului, in mod selectiv. Trebuie redusa evaziunea legata de accizele la alcool, tutun, produse petroliere, in agricultura, pe piata cerealelor, a painii. Reducerea evaziunii pe aceste piete ar reintroduce sume mari in circuitul firesc", a afirmat Coraci.

El a conchis ca, in acest fel, guvernul ar reusi sa reduca rata evaziunii fiscale de la 30% in prezent la 14-15%, cat este si media europeana.

 

#accize, #buget, #cas, #evaziune, #plata , #Buget