Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taxa pe viciu a adus aproape 490 de milioane de lei la buget in primele 5 luni

Taxa pe viciu a adus aproape 490 de milioane de lei la buget in primele 5 luni

Statul a incasat 488 milioane de lei, in primele cinci luni din 2007, din taxa pe viciu, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor. Acesti bani reprezinta 35 la suta din veniturile obtinute de stat din accizele pentru produsele din alcool si tutun, care au fost de 1,35 miliarde lei.

In intervalul ianuarie - mai 2007, bugetul de stat a incasat 266,92 milioane de lei din accizele pentru produsele din alcool si bauturi alcoolice si 1,092 miliarde din accizele pentru produsele din tutun. Sumele colectate din accizele pentru tutun si alcool reprezinta 40 la suta din veniturile totale din accize, care au totalizat de 3,38 miliarde de lei.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, veniturile totale din accize au scazut cu 7 procente, in ciuda faptului ca bugetul de stat s-a bazat, in ultimii ani, pe doua impozite indirecte: taxa pe valoarea adaugata si accizele. Cele doua taxe au fost principalele surse la formarea bugetului, si in 2006, cand TVA si accizele au ocupat primele doua locuri ca pondere in PIB, comparativ cu celelalte taxe si impozite.

Introducerea taxei pe viciu s-a rasfrant asupra incasarilor din accize si a constituit, de la inceput, o problema pentru administrarea fiscala. Astfel, din cauza deciziei guvernului cde a vira taxa pe viciu pe baza unor estimari ale incasarilor in contul Ministerului Sanatatii, sumele colectate din accize au cunoscut o reducere fata de anul trecut.

Pe de alta parte, atat oficiali din Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cat si reprezentanti ai firmelor producatoare de au apreciat ca taxa pe viciu a contribuit la cresterea evaziunii fiscale. Garda Financiara a estimat ca traficul ilicit de tigari reprezinta 7-8 la suta din piata acestor produse. La nivel european, potrivit Eurostat, bunurile contrafacute traficate, anul trecut, pe teritoriul Uniunii Europene au fost de peste 250 milioane de articole, triplu comparativ cu anul precedent, iar tigarile au reprezentat 60 la suta dintre acestea.

Taxa pe viciu, cuprinsa in pachetul cu legile sanatatii, a fost initiata de ministrul sanatatii, Eurgen Nicolaescu, si, ulterior, introdusa in cuantumul accizei la tigari si alcool pentru a putea fi administrata de fisc. Taxa pe viciu, in vigoare la 1 mai 2006, este de zece euro la mia de tigarete si de 200 euro pe hectolitru de alcool pur.

In prezent, un hectolitru de alcool pur este accizat cu 750 de euro, iar o mie de tigarete cu 34,5 euro. De la 1 iulie, accizele pentru tigari vor fi majorate la 41,5 euro pe mia de tigarete, in timp ce accizele pentru un hectolitru de alcool pur vor ramane la nivelul actual.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 840 ori