Structura revizuita a cheltuielilor bugetare, motiv de ingrijorare

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 15:31
1543 citiri
Structura revizuita a cheltuielilor bugetare, motiv de ingrijorare

Reprezentantii Consiliului Fiscal sustin ca structura revizuita a cheltuielilor bugetare poate constitui un motiv de ingrijorare, iar presiunile la nivelul unor cheltuieli sociale, revizuite in sus, si recurenta problemei arieratelor raman in continuare o provocare, informeaza NewsIn.

Proiectul de rectificare bugetara prevede cresterea cheltuielilor totale ale bugetului general consolidat cu 53 milioane lei, datorita cresterii intrarilor estimate din fonduri de preaderare cu 60.5 milioane lei si reducerea cheltuielilor de personal cu 157 milioane lei.

"Desi cifrele revizuite in jos fata de estimarea din august pentru cheltuielile de personal reflecta ajustarea peste asteptari a fondului de salarii, presiunile la nivelul celorlalte cheltuieli sociale, revizuite in sus, si recurenta problemei arieratelor raman in continuare o provocare.

Perpetuarea acestor tendinte ar putea periclita indeplinirea obiectivelor fiscale viitoare sau ar putea conduce la reduceri ale altor categorii de cheltuieli, in special cheltuieli de investitii, daca nu se implementeaza cu succes reformele menite sa aduca aceste cheltuieli sub control", se arata intr-un comunicat de vineri al Consiliului.

Reprezentantii Consiliului Fiscal mai spun ca la nivelul cheltuielilor cu asistenta sociala ale bugetului general consolidat, proiectul rectificarii bugetare prevede un plus de 404 milioane lei (+594 milioane lei la nivelul bugetului de stat), in conditiile in care aceasta categorie de cheltuieli a fost deja suplimentata semnificativ cu prilejul rectificarii bugetare din august.

"Frecventele revizuiri ascendente ale cheltuielilor cu asistenta sociala indica slabiciuni in procesul de programare bugetara si nu sunt consistente cu obiectivul asumat de autoritati de reformare si imbunatatire a controlului asupra sistemului de prestatii sociale", se spune in comunicat.

De asemenea, Consiliul Fiscal recomanda detalierea alocarilor suplimentare destinate Fondului de rezerva bugetara in documentele care insotesc proiectul de rectificare, precizand suma care urmeaza a fi utilizata pentru plata arieratelor (eventual o defalcare pe ordonatori).

"In plus, ar fi binevenita stabilirea de criterii clare pe baza carora va fi repartizat acest fond in vederea evitarii alocarilor discretionare, precum si publicarea periodica a soldului Fondului de rezerva bugetara si a destinatiilor pentru care este distribuit", se precizeaza in document.

Consiliul fiscal considera reducerea semnificativa a pozitiei "alte transferuri" (-921 milioane lei) ca nefiind suficient explicitata in documentele care insotesc rectificarea bugetara.

Astfel, avand in vedere ca acest capitol de cheltuieli cuprinde si transferuri de natura investitiilor publice, detalierea reducerilor operate este importanta din perspectiva evaluarii acestora din punct de vedere calitativ.

In opinia Consiliului Fiscal, mecanismul de stingere "in lant" a arieratelor bugetare prevazut in articolele 16 si 19 ale proiectului de ordonanta de urgenta - aproximativ 250 milioane lei care vor fi transferati din bugetul de stat catre bugetele locale si mai departe catre anumite companii de stat si/sau anumite unitati publice pentru ca acestea sa isi achite obligatiile bugetare restante - nu se adreseaza de fapt cauzelor structurale care au determinat acumularea de arierate.

"Consiliul Fiscal intelege constrangerile pe termen scurt care au determinat adoptarea acestui mecanism pentru eliminarea blocajelor financiare, insa astfel de masuri trebuie insotite de intarirea disciplinei financiare in vederea prevenirii acumularii in viitor de alte plati restante: mecanisme similare au mai fost aplicate si in anii precedenti, fara ca acest lucru sa conduca la eliminarea cauzelor structurale ce genereaza aparitia de arierate", se mai spune in comunicat.

Bugetele a 16 institutii publice vor fi reduse in urma rectificarii bugetare, iar cea mai mare diminuare, de 334,5 milioane lei, va fi operata la Ministerul Finantelor Publice, la capitolul "Actiuni Generale", se arata in proiectul ordonantei privind rectificarea bugetului de stat pe 2010.

De pe urma rectificarii bugetare vor avea de suferit si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Secretariatul General al Guvernului, ale caror bugete vor fi reduse cu 75,4 milioane lei, respectiv 42,6 milioane lei.

De asemenea, diminuari ale bugetelor alocate vor mai fi operate la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, de 40 milioane lei, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, de 27,4 milioane lei, Ministerul Afacerilor Externe, de 12,1 milioane lei si Ministerul Public, de 12,1 milioane lei.

Pe de alta parte, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va primi cele mai mari fonduri in urma rectificarii bugetare, de 987,3 milioane lei.

Totodata, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va primi fonduri de 502 milioane lei, Ministerul Sanatatii va beneficia de 256,8 milioane lei, Ministerul Administratiei si Internelor va primi 52,6 milioane, Ministerul Culturii si Patrimoniului National - 25 milioane lei, Ministerul Mediului si Padurilor - 11,8 milioane lei, iar Ministerul Transporturilor si Infrastructurii - 5,9 milioane lei.

#cheltuieli, #institutii, #rectificare bugetara, #structura , #Buget