Statul a primit in acest an 300 milioane de euro de la banci

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 09:23
1054 citiri
Statul a primit in acest an 300 milioane de euro de la banci

Bancherii au platit statului, in acest an, 1,22 miliarde de lei (300 milioane de euro) din impozitarea profiturilor institutiilor pe care le conduc, mai multi bani decat se estimeaza ca va castiga intregul sistem bancar in 2009.

Suma reprezinta impozitele anticipate pe 11 luni aferente profiturilor record din 2008, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala transmise Ziarului Financiar.

Pe tot anul trecut profitul bancilor s-a ridicat la 4,4 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), iar pentru 2009 este estimat un castig de sase ori mai redus, respectiv de 200 milioane de euro.

Conform Codului Fiscal, bancile fac in cursul anului plati trimestriale anticipate, pe baza profitului din anul precedent, ceea ce inseamna ca bugetul de anul viitor va pierde o parte importanta din aceste resurse deoarece impozitele pe profit pe care le vor plati bancile vor fi mult mai reduse.?

Practic, bancile au platit in acest an impozit pe profit, chiar daca in 2009 au inregistrat castiguri mai mici sau chiar pierdere, ceea ce reprezinta un "credit" pentru Ministerul de Finante, pana la momentul regularizarii.

Nu doar bancile comerciale au ajutat statul in acest an platind impozit pe profit, ci si Banca Nationala, care a platit impozit pe profit de circa un miliard de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#stat, #buget, #banci, #guvern , #Buget