Seceta din 2009 nu va scumpi alimentele

Joi, 21 Mai 2009, ora 14:03
1609 citiri
Seceta din 2009 nu va scumpi alimentele

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat joi ca seceta ce va afecta Romania in vara acestui an nu va duce la scumpirea produselor alimentare intrucat efectele acesteia nu se vor resimti in productia autohtona.

Ilie Sarbu a declarat miercuri ca, potrivit datelor centralizate de MAPDR, pana in prezent, 1.054.000 hectare de teren insamantat cu cereale au fost afectate de seceta si inghet.

Ministrul a explicat ca, desi a reusit in patru luni sa aduca sistemul de irigatii la o suprafata de 500.000 de hectare functionabile, de la 200.000 cate erau in decembrie 2008, acestea nu vor fi suficiente pentru a rezolva problemele cauzate de seceta din tara.

"Trebuie sa intervenim si cu alte masuri cum ar fi impaduririle. Sistemul de irigare este depasit, din punct de vedere al tehnologiei, utilizeaza pompe cu consum mare de energie.

Avem pierderi mari de apa pe canale, plus ca lipsesc multe magistrale si dale care fost furate", a mai spus Sarbu.

Acesta a mai adaugat ca solutii de termen lung pentru a preintampina efectele secetei ar fi introducerea unui sistem gravitational de irigatii prin care apa sa fie adusa din amonte in lacurile de acumulare, finalizarea canalului Siret-Baragan.

De asemenea, el a adaugat ca si fermierii ar putea avea rol important in reducerea efectelor secetei prin inceperea forarii puturilor.

Intrebat daca vor fi alocate despagubiri in cazul declansarii starii de calamitate, Sarbu a raspuns ca vor fi acordate astfel de fonduri, mentionand ca exista bani in buget, ele urmand sa fie date la timp din fondul special de interventie.

Totodata, la intrebarea daca seceta va afecta pretul painii, Ilie Sarbu a replicat ca acesta nu va creste in 2009, deoarece este un pret stabilit pe piata europeana. 

#buget, #fonduri, #productie , #Buget