Sarbu: Nu cred ca vom putea acorda toate subventiile pana la 30 iunie

Vineri, 22 Mai 2009, ora 13:09
1296 citiri
Sarbu: Nu cred ca vom putea acorda toate subventiile pana la 30 iunie

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat, vineri, ca nu crede ca subventiile acordate agricultorilor vor putea fi finalizate pana la data de 30 iunie, data pana la care Romania poate acorda platile fara sa fie penalizata de catre Comisia Europeana.

"Cu toate eforturile intreprinse nu cred ca pana la 30 iunie vom face platile. Timpul ramas nu ne poate ajuta sa recuperam 16 luni de intarziere", a spus Ilie Sarbu, prezent la deschiderea expozitiei "Zilele Crescatorului de Taurine 2009", care are loc la Rasnov, in judetul Brasov.

Acesta a adaugat ca, desi sunt bani in bugetul ministerului, platile nu pot fi facute din cauza sistemului de soft de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) care nu functioneaza cum trebuie, dar si din cauza conducerii deficitare a unor institutii care nu au reusit sa isi faca datoria.

"Sistemul de soft nu merge cum ar trebui, angajatii au inteles si ei ce trebuie sa faca si fac eforturi extraordinare, dar nu mai pot recupera pentru ca lucrurile nu au pornit bine", a mai spus Sarbu.

El a adaugat ca in scurt timp vor fi adusi experti din Ungaria care vor incerca sa ajute APIA la acordarea unui procent cat mai mare din subventii.

Pe data de 18 martie, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Liviu Harbuz, a declarat pentru NewsIn ca platile pe suprafata aferente anului 2008 vor fi achitate pana la 30 iunie, pentru a evita plata penalitatilor.

Potrivit datelor furnizate de catre APIA, masurile de sprijin pe suprafata aferente anului campaniei 2008 includ platile unice pe suprafata (SAPS), precum si schemele de plata pentru culturi energetice si pentru zahar, platile tranzitorii pentru tomatele destinate procesarii.

Toate acestea sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), pentru 2008 suma ridicandu-se la circa 538 milioane euro.

APIA va achita, de asemenea, in cadrul schemelor de sprijin din anul 2008, platile nationale directe complementare (PNDC), platile compensatorii pentru zonele defavorizate, precum si platile de agromediu din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) in valoare totala de aproape 514 milioane de euro.

Dintre acestea, 440 milioane de euro din fonduri europene, iar circa 73 milioane euro din bugetul national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sarbu, #subventii, #minister, #buget , #Buget