Proiectul legii responsabilitatii fiscal-bugetare, aprobat de Senat

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 12:58
992 citiri
Proiectul legii responsabilitatii fiscal-bugetare, aprobat de Senat

Senatorii au adoptat, miercuri, cu amendamente, proiectul legii responsabilitatii fiscal-bugetare, care stabileste limite privind rectificarile bugetare efectuate in cursul anului, regulile fiscale privind cheltuielile totale, cheltuielile de personal si deficitul bugetar.

Proiectul de lege, care are ca obiect de reglementare procedurile de elaborare a bugetelor multianuale, prevede infiintarea unui Consiliu fiscal, ca autoritate independenta, compusa din cinci membri pentru a asigura o analiza independenta si de specialitate a prognozelor macroeconomice si bugetare, precizeaza Mediafax.

Proiectul de lege propus de Guvern stipuleaza ca mandatul membrilor Consiliului este de cinci ani, iar nominalizarea acestora se face de catre Academia Romana, Banca Nationala a Romaniei, Academia de Studii Economice, Institutul Bancar Roman si Asociatia Romana a Bancilor.

Un amendament propus de Comisia pentru buget adoptat de senatori stipuleaza ca raportul privind executia bugetara finala are ca scop, printre altele, evaluarea eventualelor abateri de la obiectivul pe termen mediu al Guvernului si prezentarea masurilor de incadrare a tintelor stabilite.

La propunerea comisiei de specialitate, senatorii au eliminat din proiectul de lege textul potrivit caruia Consiliul Fiscal putea solicita informatii, documente sau date relevante pentru indeplinirea atributiilor si responsabilitatilor sale, chiar daca acestea sunt clasificate, dar Consiliului fiscal i se vor aplica regulile prevazute de legislatia in vigoare cu privire la tratamentul informatiilor clasificate.

De asemenea, a fost eliminata si prevederea potrivit careia analizele, prognozele, opiniile si recomandarilor Consiliului Fiscal nu vor contine informatii, documente sau date clasificate si nici nu vor face referiri la acestea.

Un alt amendament aceptat de Senat este acela care stabileste ca membrii Consiliului fiscal pot fi realesi o singura data.

Potrivit unui alt amendament, persoanele nominalizate pentru a face parte din Consiliu trebuie sa nu aiba cazier judiciar sau cazier fiscal si o vechime in specialitate de zece ani, in loc de cinci ani, cum era mentionat initial in proiect.

#bugetare, #fiscale, #legea, #responsabilitatii, #senat , #Buget