Pretexte fiscale

Marti, 18 Aprilie 2006, ora 15:24
894 citiri

Intreaga politica fiscala a aliantei se bazeaza pe stralucirea cotei unice. O stralucire pe care unii o vad, altii nu. Peste 50% dintre oamenii de afaceri intrebati de Gallup acum doua saptamini despre efectele cotei unice se declarau indiferenti la aceasta masura. Si totusi, daca subiectiv si statistic efectul nu e sesizabil, financiar si obiectiv el a fost coplesitor.

Profitul inregistrat de companiile romanesti in cursul anului trecut a fost unul record, ca suma agregata, in istoria mediului economic romanesc. Din perspectiva liberala a coalitiei, o asemenea politica poate fi apreciata ca un succes la care guvernul, mai ales in partea sa liberala, nu va renunta niciodata.

Desigur, politica taxei unice trebuie vazuta in corelatie cu cea a TVA. O crestere pe aceasta componenta ar creea A- in oglinda A- disconfort pentru guvern, mai ales in ceea ce priveste orientarea sa sociala. Cu aceste doua cote batute in cuie, guvernul este obligat la fiscalitate liber aleasa, in conditiile in care tot mai clar vine mesajul din partea UE ca bugetul de stat e prea sarac pentru a face fata cerintelor investitionale care trebuie respectate.

Statul nu-si asuma rolul de agent responsabil pentru o serie de elemente concrete, care tin de sarcina sa investitionala A- de la dezvoltarea infrastructurii la co-finan- tarea pentru fondurile europene, pentru ca are bani prea putini. In aceste conditii, ministrul Vladescu, care pregateste noul cod fiscal, va trebui sa croseteze impozite cu speranta ca va aduna ceva bani.

Se anunta impozite pe mosteniri, impozite nivelate de 16% pe dividende sau renuntarea la impozitarea microintreprinderilor cu 3%. E greu de crezut ca, prin asemenea petice, bugetul va trece de 32% din PIB, cit putem aduna cu chiu cu vai pentru a putea avea o strategie de investitii publice rezonabila.

Si atunci, cu tot riscul de a afecta mindria liberala a cotei unice sau rezonabilitatea sociala a TVA, una din aceste doua politici fiscale tot va trebui modificata. Peticele nu vor putea tine sacul bugetului decit daca traditia modificarilor peste noapte va fi reluata.

Ce e mai rau: multe modificari marunte sau una singura, dar mare?

Dan Suciu

www.prezentonline.ro