Pogea ia bani de la Senat si da la Guvern

Joi, 05 Februarie 2009, ora 14:20
1533 citiri
Pogea ia bani de la Senat si da la Guvern

Secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, sustine ca ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea a cerut ca banii nefolositi de Senat sa mearga la Guvern. Vasiliu considera ca diminuarea bugetului Senatului cu 6,8% fata de anul trecut, este de fapt o reducere cu 25% din cauza deprecierii leului.

"Diminuarea este in realitate mult mai mare deoarece, la intocmirea bugetului pentru anul 2008, cursul de referinta a fost de 3,3 lei pentru un euro, in timp ce pentru anul 2009 bugetul a fost elaborat la un curs de 4 lei pentru un euro, iar cursul de schimb a ajuns deja la 4,3 lei. De fapt, avem o diminuare de 25% in bani reali", a declarat, astazi, secretarul general al Senatului.


Vasiliu a anuntat ca a primit o adresa de la ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, prin care a fost informat ca banii pe care ii are Senatul la dispozitie si care nu au fost cheltuiti in scopul pentru care au fost alocati se vor constitui in fondul de rezerva al Guvernului. Secretarul general al Senatului a estimat ca nu mai poate fi vorba de cresteri ale bugetului acestei Camere in cursul anului 2009, excluzand si posibilitatea cresterii sumei forfetare pentru senatori, chiar daca acestia au colegii mai mari decat deputatii.


Dan Vasiliu a spus ca ramane problematica identificarea unor resurse pentru cresterea sumei forfetare pentru senatorii din diaspora ale caror cheltuieli sunt apreciabil mai mari decat ale colegilor lor din tara. "Nu poate fi vorba de aceeasi suma suma forfetara alocata colegilor din tara. Trebuie sa ne corelam cu Ministerul de Externe astfel incat sa se deschida birouri parlamentare pe langa ambasade si consulate. Este o cheltuiala care va trebui cumva rezolvata. Ne vom adresa si Ministerului de Finante pentru o rezolvare", a spus Vasiliu.


El a spus ca este greu de estimat care ar fi sumele necesare, deoarece costurile legate de personal sau de chirie pentru birouri variaza considerabil de la o zona la alta. Vasiliu s-a declarat in dezacord cu proiectul de la Camera privind asigurarea platii pentru doua deplasari pe luna in colegiile din Europa si o deplasare pentru celelalte colegii din diaspora. "Este cam mult, mai ales ca la Senat avem colegii din diaspora imense", a conchis secretarul general al Senatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #depreciere, #euro , #Buget