MTI primeste fonduri suplimentare pentru aeroportul Timisoara

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 15:12
1187 citiri
MTI primeste fonduri suplimentare pentru aeroportul Timisoara

Bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) ar putea fi suplimentat din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului cu suma de 7,26 mil. lei, banii fiind destinati pentru finalizarea lucrarilor la pista Aeroportului Timisoara, se arata intr-un proiect de act normativ.

Prezentul proiect de act normativ propune suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pe anul 2009 cu suma de 7.264.000 lei, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2009, pentru Societatea Nationala "Aeroportul International Timisoara - Traian Vuia".

Suma va fi utilizata ca sursa de finantare pentru lucrarile de reparatie la pista de decolare-aterizare aflata in domeniul public al statului si concesionata Societatii Nationale "Aeroportul International Timisoara.

"In luna martie a anului 2009 s-a constatat producerea de exfolieri ale stratului asfaltic, ca urmare a solicitarilor mecanice determinate de rulajul aeronavelor la sol, datorate atat degradarii in timp a caracteristicilor fizicochimice ale materialelor, cat si conditiilor meteo nefavorabile de-a lungul timpului (umiditate, temperaturi ridicate vara, respectiv temperaturi joase iarna).

Aceste exfolieri prezentau un risc major in ceea ce priveste siguranta traficului aeroportuar, existand pericolul inchiderii aeroportului, solutie care ar fi produs perturbari majore in traficul aerian din tara noastra", se mentioneaza in proiectul de act normativ.

Astfel, au fost necesare si au fost demarate in regim de urgenta lucrari de reparatii curente ale pistei de decolare-aterizare in cursul anului 2009, constand din lucrari de frezare a stratului asfaltic, lucrari de reparatii ale dalelor din beton (reparatii de colturi si muchii rupte) si recolmatarea rosturilor de contact si de dilatatie dintre dalele de beton.

De asemenea, pana in luna octombrie 2009 au fost executate lucrari de frezare a stratului asfaltic pe toata suprafata pistei: 157.500 mp, reparatii si recolmatari corespunzatoare suprafetei de 82.500 mp.

Pentru aceste lucrari, Aeroportul Traian Vuia a efectuat plati din venituri proprii in valoare de 1.789 mii lei.

"Pentru mentinerea pistei in parametrii corespunzatori derularii in siguranta a traficului aerian si implicit desfasurarea in bune conditii a activitatii societatii, este necesara finalizarea de urgenta a lucrarilor de reparatie la pista de decolare-aterizare. (...)

Restul de plata aferent lucrarilor de reparatie este de aproximativ 7.264.000 lei, suma pe care societatea nu o poate asigura din surse proprii.", se arata in documentul citat. 

#buget, # transport, # bani, # aeroport, # fond , #Buget