Ministrul Transporturilor: Nu cred ca apuc in functie primul kilometru din Pitesti - Sibiu

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 17:17
2093 citiri
Ministrul Transporturilor: Nu cred ca apuc in functie primul kilometru din Pitesti - Sibiu
Foto: activenews.ro

Lucrarile la autostrada Pitesti-Sibiu ar putea demara intr-un an si jumatate - doi ani, dar asta depinde de cat de rapid vor merge studiile de fezabilitate sau de cate contestatii vor fi depuse, a declarat, marti, Ioan Rus, ministrul Transporturilor, la finalul audierilor din comisiile de specialitate pe tema bugetului Ministerului Transporturilor.

"Pentru anul 2015, avem cateva obiective. Pe partea de feroviar avem niste dopuri in investitiile pe care le derulam in acest moment si vorbesc de Gura Sada - Simeria, de Sighisoara-Brasov-Predeal, unde pe culoarul IV Paneuropean avem obligatia de a finaliza acest traseu cat mai repede cu putinta.

Sunt investitii pentru anul viitor in jur de un miliard. Pe urma avem un dop rutier mare care se numeste Pitesti-Sibiu sau Brasov-Comarnic.

Pentru Pitesti-Sibiu pe culoarul IV Paneuropean suntem in acest moment cu studiul de fezabilitate in piata, iar in ianuarie sper sa avem un castigator si sa demaram de-adevaratelea preocuparea consacrata acestei lucrari.

Pe Sibiu-Pitesti, lucrarile nu au cum sa inceapa in 2015 pentru ca acel an va fi consacrat studiilor de fezabilitate pentru ca este nevoie de studii geo, de foraje, zone neaccesibile", a spus Rus, potrivit Agerpres.

Oficialul a mentionat, totodata, ca lucrarile la autostrada Pitesti-Sibiu ar putea demara cel tarziu in anul 2017, dar acest lucru depinde foarte mult de finalizare studiilor de fezabilitate si de numarul contestatiilor.

"Primul kilometru de autostrada intre Pitesti si Sibiu nu cred ca il apuc ca ministru, decat daca ma puneti ministru pe urmatoarele cicluri parlamentare. Cred ca intr-un an si jumatate, doi ani se pot demara lucrarile, iar asta depinde cat de rapid vor merge studiile de fezabilitate si de cate contestatii vor exista la licitatia de proiectare, la licitatia de executie. Sunt chestiuni administrative pe care, in acest moment, nu le pot spune", a punctat ministrul Transporturilor.

Comisiile reunite pentru Transporturi si Infrastructura (Camera Deputatilor), respectiv pentru Transporturi si Energie (Senat) au aprobat, marti, bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Transporturilor.

La proiectul de buget al MT au fost inregistrate 42 de amendamente, fiind adoptate cinci dintre acestea.

Din totalul membrilor celor doua comisii, 16 au votat in favoarea bugetului MT pentru anul 2015 si patru au fost impotriva. Nu s-a inregistrat nicio abtinere.

Conform proiectului de buget, Ministerul Transporturilor va avea, in 2015, un buget in crestere cu 9,11% fata de anul anterior, in cuantum de 8,661 miliarde lei, din care cheltuielile curente vor insuma 8,505 miliarde lei (+15,85%), iar subventiile sunt in cuantum de 1,695 miliarde lei (-16,69%).

Transferurile intre unitati ale administratiei publice vor fi, anul viitor, de 886,73 milioane lei, in scadere cu 3,54% fata de anul 2014, in timp ce la capitolul Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile /FEN/ postaderare suma alocata va fi de 5,25 miliarde lei, mai mult cu 60% in comparatie cu executia bugetara din acest an.

De asemenea, pentru Bunuri si servicii este prevazuta suma de 7,307 milioane lei, iar pentru cheltuielile de personal suma alocata va fi de 26,8 milioane lei, in scadere cu 5,77% comparativ cu alocarea din 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lucrari autostrada Pitesti Sibiu, #Ioan Rus autostrada Pitesti Sibiu , #Buget