MFP nu accepta transferul taxelor de timbru la bugetul justitiei

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 12:17
1683 citiri
MFP nu accepta transferul taxelor de timbru la bugetul justitiei

Ministerul Finantelor nu este de acord cu propunerea facuta de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreies, intr-o scrisoare deschisa adresata in iunie lui Gheorghe Pogea, in care magistratul cerea transferarea taxelor de timbru la bugetul Ministerului Justitiei, informeaza NewsIn.

Ministerul Finantelor isi motiveaza pozitia, printr-un raspuns trimis CSM in septembrie, invocand Legea finantelor publice locale nr. 273/2006, potrivit careia "dupa aprobarea bugetelor locale pot fi aprobate acte normative cu implicatii asupra acestora, dar numai cu precizarea surselor de acoperire a diminuarii veniturilor sau a majorarii cheltuielilor bugetare aferente exercitiului bugetar pentru care s-au aprobat bugetele locale respective".

"Propunerea ca sumele provenite din taxele judiciare de timbru sa se faca venit la bugetele instantelor judecatoresti, in detrimentul bugetelor locale, contravine prevederilor articolului 14, alineatul 5, din Legea finantelor publice locale", se arata in raspunsul MFP semnat de Gheorghe Pogea.

La raspunsul MFP este atasat un tabel din care reiese ca banii publici nu sunt corespunzator gestionati din cauza cuantumului taxelor necolectate de consiliile locale, fapt ce sustine argumentele Consiliului, care cere aducerea din nou in bugetul instantelor a taxelelor judiciare de timbru, a amenzilor penale si a amenzilor judiciare.

In raspuns se mai arata ca nu se pot aloca fonduri din bugetele locale pentru functionarea instantelor, deoarece, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei, cu modificarile ulterioare, institutiile publice nominalizate in cuprinsul anexei nr. 2 la aceasta hotarare sunt finantate de la bugetul de stat, iar ministrul Justitiei are calitatea de ordonator principal de credite pentru acestea.

CSM a decis, joi, sa faca public raspunsul ministerului.

Pe 24 iunie, presedintele CSM Virgil Andreies i-a adresat o scrisoare ministrului Finantelor Publice, Gheorge Pogea, cu anumite solutii pentru autofinantarea sistemului judiciar.

Virgil Andreies arata, in scrisoare, ca subfinantarea sistemului mareste riscurile legate de "perturbarea grava a activitatii judiciare" si afecteaza independenta justitiei si subminand rolul constitutional al CSM.

Totodata, Consiliul solicita ministrului Finantelor sa comunice sumele incasate in anul 2008 din plata taxelor judiciare de timbru, timbrului judiciar, cheltuielilor judiciare in procesele penale, amenzilor penale si a amenzilor judiciare, din valorificarea bunurilor confiscate in procesele penale, precum si din inchirierea spatiilor in sediile instantelor si parchetelor.

CSM solicita trecerea sumelor provenind din taxele judiciare de timbru de la bugetele locale la bugetele instantelor.

Seful CSM arata, in scrisoarea postata pe site-ul Consiliului, ca in calitatea sa de garant al independentei justitiei, CSM are obligatia constitutionala de a veghea la asigurarea tuturor conditiilor necesare pentru functionarea corespunzatoare a sistemului judiciar.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#autofinantare, #buget, #instante, #judiciare, #justitie, #taxe, #timbru , #Buget