Marko Bela: nu stiam ca bugetul este atat de jalnic

Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 16:56
1248 citiri
Marko Bela: nu stiam ca bugetul este atat de jalnic

Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sambata, la Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) de la Targu Mures, ca reprezentantii Uniunii stiau ca intra la guvernare in context de criza economica, adaugand insa ca nu cunosteau faptul "ca bugetul este atat de jalnic", conform Mediafax.

 

Marko Bela a spus ca, facand un bilant al celor noua luni de cand UDMR este partener la guvernare, poate spune ca Guvernul a fost pus in situatia sa ia "decizii foarte dificile si dureroase", "pentru a trata o situatie si a gasi solutii" si ca si in viitor vor exista astfel de situatii.

El a afirmat ca UDMR a acceptat sa participe la guvernare si accepta de obicei acest lucru pentru ca organizatia "este chemata sa reprezinte interesele maghiarilor din Romania", iar programul UDMR impune reprezentarea comunitatii in posturi de decizie.

"Sa fim in posturi de decizie in institutiile locale si centrale. Sa putem influenta aceste decizii, sa gasim raspuns la intrebarile comunitatii, intrebari actuale si pe termen lung. Si, totodata, sa gasim solutii pentru problemele intregii tari", a spus Marko Bela.

 

Marko a precizat ca reprezentantii Uniunii stiau ca intra la guvernare in context de criza economica, adaugand insa ca nu cunosteau faptul "ca bugetul este atat de jalnic".

Marko Bela a adaugat ca chiar si in acest context UDMR trebuie sa fie la guvernare pentru a atinge scopuri generale, legate de dinamizarea economiei, adaugand ca "sunt in plan masuri importante si necesare".

Potrivit sursei citate, in legatura cu unele dintre acestea se constata o oarecare intarziere, aratand ca autoritatile au promis ca, pana in 1 octombrie, impozitul minimal se va desfiinta, iar un proiect in acest sens a fost finalizat de Ministerul de Finante, astfel ca nimic nu impiedica luarea acestei masuri.

"Am propus asa-zisul card de credit Kogalniceanu pentru IMM-uri, o lege pentru munca de zilieri, care trebuie reglementata, restituirea TVA. Insa nu este suficient, am spus ca in acest an nu acceptam alte reduceri sau alte constrangeri, cele deja luate, dureroase, vor ajuta bugetul sa se echilibreze, nu este nevoie si de altele.

Guvernul trebuie sa plateasca datoriile pentru investitiile incepute, scoli, infrastructura, altfel ucidem intreprinzatorii, sugrumam economia.

Acum, in fine s-a luat o decizie, sa stabilim prioritatile. Rolul UDMR in aceasta coalitie este conditionat de acest lucru, sa continuam descentralizarea si sa luam masuri pentru economie", a spus Marko. 

 

Presedintele UDMR a subliniat ca in perioada de criza este nevoie de o protectie sociala coerenta, puternica si ca nu crede ca trebuie sa i se permita cuiva sa se atinga de pensiile mici. "Nu avem voie sa reducem sprijinul.

Tara asta este plina de portite, dar cei care au nevoie trebuie sa aiba acces la sprijin", a spus el. Pe plan extern, a spus vicepremierul, Romania trebuie sa depuna toate eforturile pentru a intra in Spatiul Schengen, in martie anul viitor, alaturi de Bulgaria.

"Cu asta se va incheia un fel de integrare juridica cu UE, vor disparea problemele si frontierele europene. Trebuie sa cream conditii politice pentru acest pas", a afirmat Marko.

Marko Bela a spus ca, pe plan intern, UDMR este interesata de sansa de a transforma statul prin reforme profunde in viata sociala.

 

"Este timpul sa ne gandim cum functioneaza statul roman si administratia din Romania si sa impunem o reforma. Sunt persoane care ar vedea ca o nebunie a mea faptul ca din nou si din nou ma intorc la problema descentralizarii.

Cea din domeniul sanatatii - administratiile locale vad aspectele grele, in conditii bugetare dificile si nu vad avantajele, dar aceasta a fost cea mai importanta masura. Este un pas inainte pentru reorganizarea viitoare a statului, sa dam administratia in mainile comunitatilor locale", a spus el.

Marko Bela a subliniat ca masurile legate de descentralizare trebuie sa continue si in invatamant - acesta fiind scopul cel mai important al acestei perioade, pe langa solutionarea crizei economice - si gratie participarii UDMR la guvernare se poate realiza acest lucru.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#arko, #bela, #buget, #criza, #guvern , #Buget