Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Marile companii datorau bugetului de stat 1,6 miliarde lei, dupa trei luni din 2007

Marile companii datorau bugetului de stat 1,6 miliarde lei, dupa trei luni din 2007
Datoriile a 125 de mari companii catre bugetul de stat insumau 1,6 miliarde lei, la sfarsitul primul trimestru al anului, in timp ce principalul datornic, Compania Nationala a Huilei, avea obligatii neachitate de peste 937 milioane lei, reprezentand mai mult de jumatate din suma totala.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a postat pe pagina proprie de internet listele cu datorinicii la bugetul de stat, precum si la bugetele de asigurari sociale, asigurari de sanatate si somaj, din primul trimestru al anului 2007.

Conform datelor ANAF, marii contribuabili, companiile care au avut o cifra de afaceri de peste 70 milioane lei la sfarsitul anului 2005, cumulau restante de 1,6 miliarde lei la bugetul de stat rezultate, in principal, din neplata impozitelor pe profit si venit, a accizelor si a taxei pe valoarea adaugata.

Circa 91% din totalul datoriilor la bugetul de stat, insemnand 1,47 miliarde lei, proveneau de la zece companii de stat. Pe primul loc in topul datornicilor la bugetul de stat s-a aflat Compania Nationala a Huilei SA, cu peste 937 milioane lei, fiind urmata de UCM Resita cu 122 milioane lei si Societatea Nationala a Carbunelui SA, cu circa 94 milioane lei.

Toate cele trei companii au primit inlesniri la plata. Datorii semnificative au inregistrat, de asemenea, Tractorul UTB (89,2 milioane lei) si Electroputere Craiova (87,8 milioane lei), ambele aflate in procedura de lichidare voluntara.

Termoelectrica SA, societate in administrare speciala, avea, la sfarsitul primului trimestru din 2007, obligatii neachitate la bugetul de stat de 54,2 milioane lei.

Numarul contribuabililor mari cu datorii la bugetul de stat a scazut cu 25% fata de sfarsitul anului trecut, in timp ce nivelul datoriilor s-a diminuat cu 23%. La sfarsitul anului 2006, datoriile la bugetul de stat a 146 de societati dintre cele 695 incadrate la categoria mari contribuabili depaseau 2,1 miliarde lei.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 741 ori