Legea de aprobare a rectificarii bugetare a fost declarata constitutionala

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 15:31
1084 citiri
Legea de aprobare a rectificarii bugetare a fost declarata constitutionala

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca sesizarea PNL asupra neconstitutionalitatii Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 este constitutionala, conform Newsin.

"In sedinta din data de 13 mai, Curtea Constitutionala a solutionat, in cadrul controlului anterior promulgarii legii, sesizarea asupra neconstitutionalitatii Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, sesizare formulata de un numar de 63 de deputati, respectiv 28 de senatori, in temeiul art.146 lit.a) din Constitutie. In urma deliberarii Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, ca legea este constitutionala.

De asemenea, Curtea Constitutionala a examinat obiectia de neconstitutionalitate formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - constituita in Sectii unite, referitoare la dispozitiile Anexei nr.2, pozitiile nr.4 si 16 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, care a fost aprobata de Parlament prin legea sus-mentionata, constatand, cu majoritate de voturi, ca textele criticate sunt constitutionale.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica presedintelui Romaniei in vederea promulgarii legii.

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a declarat pe 30 aprilie ca liberalii au depus o contestatie la Curtea Constitutionala impotriva Legii de rectificare bugetara, prin care se adopta OUG 34/2009. Nicolaescu a precizat ca CCR a fost sesizata pe Legea de adoptare a rectificarii, in care este inclusa impunerea unei alte impozitari minime, principala nemultumire a liberalilor.

Deputatul PNL Ciprian Dobre, care a lucrat la redactarea sesizarii la CCR, a argumentat ca este neconstitutional ca o lege ordinara, cum este cea de adoptare a bugetului, sa modifice o lege organica, si anume Codul Fiscal, iar modificarile sa fie introduse prin OUG.

El a sustinut ca, in aceasta logica introdusa de Guvern, chiar Constitutia ar putea fi schimbata prin Ordonanta de Urgenta. "Guvernul si-a incalcat propria competenta de a legifera", a precizat liberalul, referindu-se, din acest punct de vedere, la un "abuz" din partea puterii.

Dobre s-a referit la articolul 76, alineatul 1 in care se mentioneaza ca "legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere", care a fost incalcat deoarece rectificarea a modificat Codul Fiscal, o lege cu caracter organic.

In consecinta, a argumentat liberalul, orice lege care schimba un act normativ organic trebuie adoptat cu majoritate calificata. Legea de adoptare a rectificarii s-a supus regimului unei legi bugetare, si anume ordinare.

"A admite ca putem modifica o lege organica printr-o lege ordinara, mai mult, printr-o OUG, ar insemna sa acceptam ca de maine sau de poimaine Guvernul Boc sa modifice Constitutia prin Ordonanta de Urgenta. Acesta este de fapt marele pericol: precedentul deosebit de grav din punct de vedere constitutional", a afirmat Dobre.

Deputatul PNL a amintit ca, in programul de guvernare este prevazut impozitul unic de 16%, iar prin introducerea impozitului minim "Guvernul deviaza de la propriul program de guvernare".

"OUG nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie", a citat Dobre Constitutia.

Articolul a fost adus in sustinerea ideii ca Executivul a incalcat "indatorirea" platii impozitului, care nu poate fi modificata, asadar, prin OUG, ci prin lege.

Proiectul de aprobare a Ordonantei de Urgenta 34/2009 privind rectificarea bugetara a fost adoptat, pe 28 aprilie, de Camerele reunite ale Parlamentului, cu 181 voturi favorabile, 88 "impotriva" si nicio abtinere, toate amendamentele sustinute in plen de liberali fiind respinse.

#lege, # rectificare bugetara, # cod fiscal, # modificare , #Buget