Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lege a patronatelor pentru linistea grupurilor de interese economice

Lege a patronatelor pentru linistea grupurilor de interese economice
UNPR averstizeaza ca Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei doreste sa faca din miscarea patronala o simpla unealta in mana Guvernului, obedienta si inactiva din punct de vedere economic.Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei se pregateste sa scoata de pe scena patronala organizatiile care nu fac parte din anumite grupuri de interese economice agreate de actuala putere. Prin promovarea unei noi variante a legii patronatelor prin care se ignora normele si regulamentele Uniunii Europene cu privire la libera concurenta si dreptul la asociere, ministrul de resort doreste sa faca din miscarea patronala o simpla unealta in mana Guvernului, obedienta si inactiva din punct de vedere economic. Propunerile de modificarea a legii 356/2001 a patronatelor au fost trimise deja spre avizare mai multor ministere si poarta in mod alarmant semnatura mai multor lideri ai confederatiilor patronale prezente la negocieri.
Potrivit modificarilor propuse de liderii confederatiilor patronale si transmise de MMSSF Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Justitiei, un patronat va putea face parte din mai mult de doua federatii patronale iar o federatie va putea face parte din cel mult doua confederatii. UNPR considera aceasta masura o forma de clonare a mai multor patronate in scopul obtinerii mai rapide a reprezentativitatii la nivel national. UNPR propune eliminarea acestui paragraf din textul legii si inserarea unei prevederi potrivit careia un patron nu poate fi afiliat la mai mult de un patronat sau o federatie patronala de ramura. In acest fel se va putea face o evidenta clara a numarului de patroni din Romania dar si a numarului de membri activi ai unui patronat.

UNPR contesta propunerea patronatelor de a detine dreptul de a li se atribui in folosinta gratuit bunurile proprietate publica si de a le cumpara la valoarea lor de inventar reactualizata. Potrivit legii 213/1998 statul si unitatile administrativ teritoriale pot da imobile din patrimoniul lor in folosinta gratuita pe termen limitat persoanelor juridice fara scop patrimonial care desfasoara activitate de binefacere sau utilitate publica, dar ele nu pot fi cumparate. Consideram ca aceasta solicitare va servi exclusiv grupurilor de interese economice si va incuraja specula pe piata imobiliara.

UNPR solicita eliminarea din propunerile inaintate de MMSSF a paragrafului privind acordarea dreptului preferential al organizatiilor patronale de interes economic national la resurse provenite din bugetul de stat si din bugetele locale incalca principiile bugetare.

Patronatele prezente la negocieri au solicitat si dreptul de a fi recunoscute ca parteneri privilegiati si prioritari in cadrul parteneriatului public privat. UNPR considera aceasta propunere inaplicabila in conditiile respectarii regulilor de transparenta si tratament egal pentru toti ofertantii impuse de normele Uniunii Europene.

UNPR nu este de acord cu propunerile patronatelor privind dreptul organizatiilor patronale de interes economic nationale la resurse obtinute de la bugetul de stat in cuantum de 1% din impozitul pe venitul lunar virat in conditiile legii. Potrivit statisticilor Ministerului Finantelor Publice, aceasta masura ar avea influente financiare nefavorabile asupra bugetului general consolidat de 84,3 milioane de lei.

Propunerile patronale arata foarte clar lipsa de viziune economica a patronatelor participante la negocieri dar si absenta mijloacelor financiare esentiale pentru statutul si pozitia unui patronat puternic. UNPR solicita Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei negocierea modificarilor aduse legii patronatelor sa fie facuta conform principiilor europene si sa elimine influenta evidenta a grupurilor de interese.

Sursa: Departamentul de Comunicare si Imagine UNPR

Bloombiz.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 698 ori