Florin Jianu, CNIPMMR: Bugetul pe 2018 nu incurajeaza nici mediul de afaceri, nici dezvoltarea economica a tarii

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 14:28
2844 citiri
Florin Jianu, CNIPMMR: Bugetul pe 2018 nu incurajeaza nici mediul de afaceri, nici dezvoltarea economica a tarii
Foto: Florin Jianu/ cnipmmr.ro

Bugetul pentru anul 2018 este lipsit de viziune, nu este construit pe proiecte pentru dezvoltarea economica a tarii in urmatorii doi ani si nu incurajeaza mediul de afaceri, a declarat, marti, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de specialitate.

"2018 si 2019 sunt doi ani foarte importanti pentru tara din punct de vedere simbolic, dar si din punct de vedere al perspectivei de dezvoltare economica. Din punct de vedere al mediului de afaceri nu vedem masuri de debirocratizare. Ba din contra. Veniturile din amenzi, penalitati si alte fapte similare au prevazute cresteri. Nu vedem elemente privind apararea, educatia sau investitii. Vorbind despre programul de internationalizare al firmelor romanesti, initiat de mine, bugetul se injumatateste. Bugetul la ceea ce priveste participarea Romaniei la targuri internationale si expozitii, misiuni economice, scade si el aproape la jumatate", a spus Florin Jianu.

El a apreciat ca un buget bun pentru mediul de afaceri tine foarte mult de forta celor care conduc ministerul pentru a negocia si a exprima importanta a ceea ce inseamna investitii si programe. "Guvernul nu este unul antreprenorial, nu isi propune sa fie un guvern care sa eficientizeze activitatea mediului de afaceri", a concluzionat Florin Jianu.

Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, apreciaza la randul sau ca bugetul pe anul 2018 "este unul optimist care se bazeaza pe o crestere economica de 5,5%, dar este si fragil pentru ca prevede un deficit de 2,97%". In opinia sa, bugetul "nu sustine investitiile, mai ales in infrastructura, dar neglijeaza si sectorul IMM-urilor care este principalul creator de locuri de munca si de venituri la bugetul de stat".

Ovidiu Nicolescu a apreciat ca desi prin Programul de Guvernare 2017-2020 se recunoaste importanta preventiei care sa oblige autoritatile cu atributii de control sa procedeze in primul rand la educarea si perfectionarea antreprenorilor, in Proiectul Legii Bugetului de Stat pe 2018 sunt prevazute cresteri semnificative a veniturilor din amenzi, penalitati si confiscari raportat la 2017.

CNIPMMR sustine necesitatea revizuirii bugetului de stat pe anul 2018 in vederea consolidarii acestuia, sustinerii cresterii investitiilor si dezvoltarii economice.

Reprezentantii CNIPMMR cer revizuirea bugetului national raportat la cele trei domenii considerate prioritare pentru bugetul Uniunii Europene din 2018 - crestere economica, crestere a locurilor de munca si siguranta, inclusiv valorificarea cresterii alocarilor UE (pentru investitii in locuri de munca pentru tineri, cercetare, inovare, siguranta, pentru statele din Vecinatatea estica), pentru asigurarea cresterii absorbtiei fondurilor Europene.

Conform datelor CNIPMMR, Parlamentul European a votat in data de 30 noiembrie 2017, la Bruxelles, forma finala a bugetului Uniunii Europene pentru anul 2018, in valoare de 160,1 miliarde de euro, cel mai mare buget din istorie. Negociat de aproximativ noua luni de zile, bugetul Uniunii Europene aprobat vizeaza alocari pe trei domenii considerate prioritare: crestere economica, crestere a locurilor de munca si siguranta cetateanului. Se vizeaza cresterea alocarilor pentru investitii in locuri de munca pentru tineri, cercetare, inovare, siguranta, precum si pentru statele din Vecinatatea estica, inclusiv Republica Moldova. Pentru Romania, bugetul aduce o sansa in plus privind absorbtia fondurilor europene, spun reprezentantii CNIPMMR.

Cresterea finantarilor alocate programelor pentru IMM-uri, cresterea investitiilor publice in vederea sustinerii relansarii economice, precum si lansarea unor proiecte ample de investitii si Aplicarea ajustarii structurale anuale revizuite de cel putin 0,8% din PIB in 2018 sunt masuri care, in opinia CNIPMMR, ar duce la o dezvoltare economica sustenabila.

#Buget 2018, #Florin Jianu buget 2018 , #Buget