Evita capcanele mentale, cand iti faci bugetul

Marti, 24 Mai 2011, ora 14:19
1883 citiri
Evita capcanele mentale, cand iti faci bugetul

Organizarea resurselor financiare este un proces dificil, atat pentru un CEO, cat si pentru orice persoana cu un venit pe care trebuie sa il distribuie lunar intr-un mod inteligent. O greseala de organizare poate duce la diferite forme de "autopedepsire financiara" pentru a iesi din impas si, intr-un final, temeri de natura psihologica. Reorganizeaza modul in care gandesti, inainte sa implementezi strategii financiare, daca vrei sa vezi rezultate concrete. 

Iata cateva greseli pe care creierul tau le face, atunci cand este pus in fata unei astfel de responsabilitati:

Gandirea de tip “totul sau nimic”

Prin aceasta gandire cauti sa faci totul perfect sau sa renunti, daca lucrurile nu ies asa cum vrei tu, iar abordarea este cel mai des intalnita la situatiile in care trebuie sa creezi si sa respecti un plan de cheltuieli.

Pentru a scapa de acest tip de gandire poti incerca sa privesti obiectivul ca pe un ideal de care incerci sa te apropii si sa constentizezi ca orice pas inainte este mai bun decat nimic.

Cheltuieli fara un plan clar

Oamenii au tendinta de a compara produse similare la preturi diferite, atunci cand se afla in magazine, insa expertii te sfatuiesc sa faci o analiza si mai profunda a cumparaturilor pe care le faci.

Cea mai intalnita problema este incapacitatea de a-ti imagina cum te-ai simti si cum te-ai descurca fara anumite produse pe care le cumperi in mod normal, spun  expertii.

Cheltuielile pot fi impartite inca din ziua de salariu pe domenii de achizitii.

Astfel o separare a banilor alocati pentru mancare, benzina, iesiri in oras te vor ajuta sa concretizezi aceste cheltuieli.

Analizeaza valoarea produsului pe care vrei sa il achizitionezi si gandeste-te daca nu exista lucruri mai utile care ar  putea fi cumparate cu aceeasi suma de bani.

Un smartphone nu e o necesitate, in schimb, un telefon simplu este extrem de util, iar de banii ramasi poti cumpara alte cateva lucruri din lista de cumparaturi.

O perspectiva pesimista asupra viitorului indepartat

Unii oameni se gandesc prea mult in perspectiva si se gandesc ca obiectivul este prea greu de atins, prea mare sau va dura prea mult pana la indeplinirea lui.

Teoria este valabila in special la credite, cand te gandesti ca iti va lua cinci ani sa le acoperi, insa o idee mai buna ar fi sa ramai in prezent si sa lucrezi zilnic la realizarea planului tau.

Cu o astfel de gandire nu vei reusi niciodata sa te bucuri de viata si de ce ai, chiar daca asta nu inseamna foarte mult.

Capcana mentala: evitarea banilor

Daca eviti constant sa iti verifici contul, pui facturile deseschise intr-un loc in care sa nu le vezi sau chiar eviti sa ceri o marire de salariu inseamna ca ai intrat deja intr-un proces de “evitare a banilor”.

Exista studii care au demonstrat existenta acestui fenomen, in stransa legatura cu existenta unui venit foarte mic.

In psihologie, patologia reprezinta o combinatie intre doua atitudini adanc inradacinate: atitudinea negativa fata de bani si ideea ca oamenii bogati sunt rai, avizi, superficiali.

Oamenii care evita banii au tendinta de a se sabota si considera ca nu merita sa aiba bani, dar, in mod ironic, iti vor spune intotdeauna ca si-ar dori sa aiba un venit mai mare.

Experiente nefaste din copilarie ar putea explica aceasta atitudine, iar simpla constientizare a existentei unei probleme iti poate fi de folos.

Autopedepsirea financiara

Unii oameni renunta la iesirile in oras si achizitiile care tin de confortul minim personal, insa alegerea reprezinta o varianta prea drastica, spun psihoterapeutii citati de  Fox Business.

Daca iti planifici o ajustare a bugetului, poti incepe cu renuntarea sau diminuarea costurilor fixe, care reprezinta, intr-adevar, o sursa sigura de epuizare a bugetului tau lunar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#capcane mentale, #gandire, #greseli, #organizarea bugetului, #strategii financiare , #Buget