Euro se depreciaza in fata dolarului

Vineri, 27 Martie 2009, ora 16:55
2010 citiri
Euro se depreciaza in fata dolarului

Euro s-a depreciat vineri, dupa ce ministrul german de finante a spus ca iresponsabilitatea fiscala din Europa ar putea risca stabilitatea monedei unice, in timp ce dolarul a castigat teren inainte de summitul G20 ce va avea loc la Londra pe 2 aprilie, relateaza Reuters.

Yenul s-a apreciat, de asemenea, dupa ce investitorii japonezi si-au repatriat fondurile inainte de incheierea anului financiar, moneda japoneza fiind sustinuta de perspectivele unui aflux mai mare de capital in Japonia, datorita unei schimbari a legii fiscale.

Comentariile ministrului de finante german, Peer Steinbrueck, statisticile comenzilor industriale din zona euro, ce au fost sub asteptari, si datele privind inflatia din Germania, au declansat o tendinta de vanzare a monedei unice.

Steinbrueck a declarat in fata parlamentului german ca moneda europeana este in pericol daca Pactul European de Stabilitate si Crestere Economica, ce dicteaza regulile regiunii privind limita de deficit bugetar, nu este luat in serios.

Vineri, euro s-a depreciat cu 1,6%, la 1,3319 dolari/euro, dupa ce a atins un nivel minim de 1,3277 dolari/euro.

Moneda europeana a atins un maximum al sedintei de 1,3591 dolari/euro si era cotata la 1,3550 dolari/euro inainte de comentariile ministrului de finante german.

Euro s-a depreciat cu 2,6% in fata yenului, la 130,08 yeni/euro, in timp ce dolarul a pierdut 1,1% in fata monedei japoneze, la 97,65 yeni/dolar. 

#buget, #deficit, #dolar, #euro, #zona , #Buget