Ernst & Young: Mai multe controale fiscale in 2009

Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 15:38
1737 citiri
Ernst & Young: Mai multe controale fiscale in 2009

Controalele autoritatilor fiscale se vor intensifica in acest an, in special in privinta preturilor de transfer dintre societatile mama si filiale, pentru ca acestea vor incearca sa se sustraga de la plata impozitului pe profit, sustine Alexander Milcev, partener in cadrul companiei de audit si consultanta Ernst&Young.

"Ne asteptam la cresterea controalelor fiscale. Autoritatile de control vor fi mult mai agresive decat anul trecut, iar companiile trebuie sa fie mult mai pregatite decat inainte", a afirmat Milcev.

Acesta a adaugat ca intetirea controalelor vizeaza o mai buna colectare a veniturilor la bugetul de stat.

Milcev a explicat ca exista multe grupuri care incearca sa evite plata impozitului pe profit pentru firma profitabila, prin intermediul transferurilor de bani de la o societate care se afla pe profit la o unitate cu pierderi, sau prin supraevaluarea sau subevaloarea unor preturi intragrup.

"Se observa cresterea solicitarilor autoritatilor privind documentatia preturilor de transfer in cadrul controalelor fiscale, indiferent de natura controlului fiscal", potrivit Ernst&Young.

Potrivit unui studiu Ernst&Young, autoritatile fiscale au cerut recalcularea impozitului pe profit in cazul a circa 56% din examinarile la nivel global privind preturile de transfer efectuate incepand din 2003.

Milcev considera ca una dintre facilitatile fiscale de care ar putea beneficia companiile in perioada de criza ar putea fi modificarea legii Taxei pe Valoarea Adaugata, prin care plata impozitului indirect la bugetul de stat ar fi amanata pentru companiile care la randul lor nu au fost platite de catre clienti.

Cu toate acestea, reprezentantul companiei de consultanta nu considera ca aceasta masura va fi adoptata, guvernul avand mare nevoie de fonduri.

Garda Financiara a aplicat amenzi si a confiscat bunuri in valoare totala de 8,351 milioane de lei in urma controalelor efectuate asupra societatilor comerciale in intervalul 12-18 ianuarie.

#controale, #fisc, #societati, #impozit, #consultanta, #fonduri, #bugetul de stat , #Buget