Educatia are un buget de peste 34 miliarde lei

Sambata, 14 Februarie 2009, ora 15:12
2174 citiri
Educatia are un buget de peste 34 miliarde lei

Ministerul Educatiei primeste in total in 2009 peste 34 miliarde lei, in conditiile in care Cercetarea va primi in plus in acest an 620 milioane lei, a declarat, astazi, ministrul de resort, Ecaterina Andronescu.

Cercetarea va primi in plus in acest an 620 milioane lei, din care 300 milioane lei de la bugetul de stat si 320 milioane lei din credite angajate de stat.

"Bugetul Cercetarii va fi in acest an de 1,776 miliarde lei, dupa ce la cei 1,136 miliarde lei primiti initial in proiectul de buget s-au adaugat 20 milioane lei din bugetul Camerei si al Senatului si alti 620 milioane lei din bugetul de stat, precum si credite ce urmeaza a fi angajate in acest an", a declarat Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu.

Suma totala a fondurilor cuprinse in bugetul de stat si bugetele locale de care va putea dispune Educatia in acest an va depasi 34 miliarde lei, la care s-ar putea adauga 840 milioane lei, sub forma de credite de angajament pentru capitolul de investitii in educatie, a mai spus ministrul Educatiei.

Comisia de buget finante a aprobat de principiu acest amendament privind cresterea creditelor de angajamente ce vizeaza investitia in educatie, urmand ca luni, in plenul Parlamentului, sa fie avizata o anexa la bugetul Educatiei in care sa fie cuprinse creditele care vor fi angajate de stat pentru investitiile in invatamant.

Totodata, reprezentantii comisiilor au aprobat amendarea articolului 19 din proiectul de buget al Educatiei pentru continuarea procesului de informatizare in invatamant, in limita bugetului alocat de la stat in acest an.

Tot astazi, reprezentantii comisiilor de buget din Parlament au aprobat finantarea a doua programe de creditare nerambursabila in valoare totala de 2,064 miliarde lei, necesare simplificarii procedurilor de administrare a IMM-urilor, prin introducerea birourilor unice si dezvoltarea sectorului IMM-urilor.

Reprezentantii comisiei au aprobat totodata redistribuirea in bugetul cancelariei primului ministru a 250.000 lei, fonduri necesare pentru plata cotizatiilor internationale la programul antidoping, si redistribuirea in cadrul Ministerului Transporturilor a 6,8 milioane lei.

Guvernul a luat in calcul pentru acest an un produs intern brut (PIB) de 579 miliarde lei si estimeaza ca va reusi sa atraga la buget venituri de 33,5% din PIB, in vreme ce cheltuielile ar trebui sa reprezinte 35,5% din PIB, de unde ar urma sa rezulte un deficit bugetar de 2% din PIB.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#buget, #cercetare, #educatie, #investitii , #Buget