Divort costisitor: Separarea de UE i-ar putea costa pe britanici 20 de miliarde de euro

Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 02:57
3006 citiri
Divort costisitor: Separarea de UE i-ar putea costa pe britanici 20 de miliarde de euro
Foto: Times Higher Education

Chestiunea bugetului comun al UE s-ar putea dovedi un obstacol dificil de depasit in negocierile dintre Marea Britanie si blocul comunitar, insularii riscand sa plateasca 20 de miliarde euro in caz de Brexit.

O suma de peste 300 de miliarde de euro cumulata in diverse plati comune va trebui dezbatuta in cadrul divortului. Este un partaj pe o mostenire financiara veche de decenii, care include contributii la proiecte de infrastructura, la fonduri de pensii etc., iar Bruxellesul cere ca Marea Britanie sa-si respecte angajamentele, anunta CNBC, citand o analiza Financiat Times.

Disputa dintre britanici si europeni se extinde si asupra cuantumului sumei, multi dintre reprezentantii statelor UE considerand ca 20 de miliarde de euro nu ar fi de ajuns.

Dar, chiar si la acest plafon, povara pe care o resimte bugetul Marii Britanii este alarmanta, cele 20 de miliarde adaugandu-se altor pasive multianuale: credite bugetare restante de 241 miliarde de euro, o datorie in sistemul de pensii de 63,8 miliarde de euro si alte 32 de miliarde reprezentand viitoare angajamente de cheltuieli contractuale.

Chgestiunea ar putea starni o adevarata furtuna politica in randul parlamentarilor britanici, in special euroscepticii fiind de asteptat sa vocifereze daca populatiei i se va cere sa suporte costul divortului de UE.

"Va trebuim sa explicam foarte clar si sa le spunem ca vom primi in schimb acces la piata unica europeana", a declarat un ministru britanic.

Unii analisti sunt convinsi ca disputa pe sumele pe care Marea Britanie le are de returnat Uniunii va fi o adevarata incaierare generala.

Pe de alta parte, dinspre organismele europene vin deja admonestari pentru lentoarea cu care britanicii vor sa actioneze.

"Este o chestiune de credibilitate. Brexit nu se joaca la masa de poker. Marea Britanie se poate retrage din UE, dar nu scapa de obligatii in fata legislatiei internationale, mai ales daca are ambitia de a deveni un lider in comertul global", avertizeaza Jean Arthuis, seful comisiei de Buget din Parlamentul European.

Dilema cumplita

Inaintea referendumului din 23 iunie, britanicilor li s-a spus de catre reprezentantii taberei pro-Brexit ca iesirea din UE ar aduce economii la buget de 350 de milioane de lire sterline in fiecare saptamana.

Problema s-ar putea complica insa, daca este sa tinem cont de faptul ca pastrarea accesului la piata unica europeana va necesita mentinerea unor contributii la bugetul UE.

"Parasirea Uniunii nu inseamna contributii la bugetul UE, libertate de miscare in interiorul Europei si aplicarea legislatiei europene. Aceste lucruri au fost respinse in mod specific de populatia britanica in cadrul referendumului", a comentat Conor Burns, un parlamentar din tabara euroscepticilor.

Insa sperantele britanicilor de a scapa de obligatii fata de UE dupa declansarea Brexit s-ar putea dovedi desarte, daca este sa ne luam dupa un fost ministru britanic: "Am putea sfarsi prin a plati mai mult catre bugetul UE. Aceasta va fi o poveste foarte incalcita pentru urmatorii doi ani".

Iar Europa are de gand sa-i faca pe britanici sa plateasca cat mai scump iesirea din blocul comunitar, ori cel putin asa a lasat sa se inteleaga presedintele francez Francois Hollande.

"Margaret Thatcher a vrut in Europa, dar a cerut garantii in schimb. Acum, Marea Britanie vrea sa iasa din UE, dar sa nu plateasca nimic. Asa ceva nu este posibil", a punctat Hollande.

Cu toate acestea, plecarea britanicilor lasa un gol sensibil in bugetul comun, deficit care va trebui acoperit de catre unele din statele potente financiar din UE: Germania, Italia, Franta sau Olanda, iar acestea nu pot reduce unele programe in contextual in care Bruxellesul si statele din centrul si estul Europei asteapta finantarea promisa.

Exercitiul bugetar actual al Uniunii se incheie in 2019, dar acest lucru nu inseamna ca Marea Britanie va reusi sa-si incheie toate politele cu UE pana atunci.

Conform unei analize facute de Andrew Tyrie, presedintele Comitetului Executiv al Trezoreriei britanice, chiar si daca decide sa nu mai contribuie la bugetul blocului comunitar, Regatul Unit nu are nicio sansa sa-si incheie disputele pe datoriile pe care le inregistreaza fata de UE pana in 2023.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contributii buget UE, #contributii Marea Britanie buget UE, #brexit, #fonduri europene , #Buget