Demiterea conducerii INS naste controverse: Greseala institutiei a fost intentionata?

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 16:50
2057 citiri
Demiterea conducerii INS naste controverse: Greseala institutiei a fost intentionata?

Institutul National de Statistica (INS) a calculat gresit Produsul Intern Brut (PIB) pe 2011, iar premierul Victor Ponta a demis conducerea institutiei.

In timp ce analistul financiar Dragos Cabat sustine ca Executivul nu trebuia sa ia aceasta decizie, consultantul financiar Ionel Blanculescu apreciaza ca eroarea comisa a fost, de fapt, o actiune voita.

Cabat a explicat ca metodologia de calcul a PIB a fost aceeasi in fiecare an, insa datele primite de institutie probabil ca "au fost mai putin corecte", conform NewsIn. Analistul financiar sustine ca pentru 2011 ca diferentele au fost destul de mari, eroarea fiind destul de ridicata, de 4%. "De obicei eroarea este de 1%, cel mult 1,5% intre datele preliminare, cele revizuite si apoi cele finale", precizeaza Cabat.

Acesta sustine ca asemenea eroare ar fi putut aparea si din cauza ca o parte din economia la negru s-a transformat in economie contabilizata sau invers. "Si de aici pot aparea aceste variatii de la an la an", a mai spus Cabat.

Analistul financiar Aurelian Dochia a declarat pentru NewsIn ca "era greu de crezut ca INS va scapa de schimbarile de la nivel de conducere" insa, inainte de a lua o astfel de masura, Guvernul trebuia "sa se lamureasca" din ce motiv a aparut discrepanta privind datele PIB pentru 2011.

Blanculescu este mult mai transant si considera ca INS nu a facut o greseala, pentru ca ar fi fost descoperita in timp. Mai degraba, a fost "o eroare subversiva menita sa creeze aparenta unei alte stari de fapt" si ca la Statistica "s-ar putea sa fi existat un centru de creare de aparente".

El recomanda efectuarea unei audit realizat sub supravegherea Eurostat pentru a nu exista dubii in privinta rezultatelor. De asemenea, Blanculescu a mai declarat, pentru Newsin, ca o discrepanta mai mare intre date ar putea fi descoperita daca vine o noua conducere la INS.

Premierul Victor Ponta a anuntat vineri, la inceputul sedintei de guvern, ca a decis sa demita conducerea Institutului National de Statistica, intrucat a furnizat date gresite cu privire la PIB-ul pe 2011, drept urmare in 2013 Guvernul trebuie sa reduca cheltuielile bugetare cu un miliard de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#greseala INS, #eroare pib INS, #demitere conducere INS, #Ponta INS PIB , #Buget