Deficitul bugetului general consolidat s-a redus la 0,14% din PIB, in primul trimestru

Sambata, 26 Aprilie 2014, ora 10:17
1646 citiri
Deficitul bugetului general consolidat s-a redus la 0,14% din PIB, in primul trimestru

Deficitul bugetar dupa primul trimestru al acestui an s-a redus la 0,14% din PIB, fata de 0,67% din PIB in aceeasi perioada a anului precedent, potrivit informatiilor publicate vineri de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"La sfarsitul trimestrului I 2014 se inregistreaza un sold primar pozitiv de 0,23% din PIB fata de un sold primar negativ de 0,18% din PIB aferent trimestrului I 2013 (soldul primar al bugetului general consolidat reprezinta soldul bugetului general consolidat din care au fost deduse platile de dobanzi aferente datoriei publice). Deficitul bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului ne asigura incadrarea in tintele agreate cu organismele financiare internationale', precizeaza MFP.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 48,8 miliarde lei, reprezentand 7,4% din PIB, au fost cu 3,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din impozitul pe profit (+235 milioane lei), accize (+639 milioane lei), contributiile de asigurari sociale (+587 milioane lei).

Potrivit MFP, veniturile din TVA au scazut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 0,5%, in conditiile in care incasarile din TVA au crescut cu 3,2%, in timp ce rambursarile de taxa au fost cu 11% mai mari.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 11,7%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 6,9% si venituri nefiscale cu 6,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 49,7 miliarde lei, s-au redus in termeni nominali cu 2,9% fata de aceeasi perioada din anul precedent, si respectiv cu 0,6% puncte procentuale ca pondere in PIB.

In perioada mentionata, s-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+2,6%), in principal ca urmare a platii obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti si a platii drepturilor aferente uniformelor si echipamentelor obligatorii pentru personalul din sectorul ordine publica.

Potrivit MFP, cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se la fondul national de asigurari sociale de sanatate, datorita platii arieratelor catre furnizorii de medicamente, ca urmare a implementarii Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus in legislatia romaneasca Directiva nr. 7/2011 privind combaterea intarzierilor in efectuarea platilor comerciale, precum si plata serviciilor medicale efectuate de spitale.

De asemenea, s-a inregistrat o reducere semnificativa a cheltuielilor cu dobanzi, cu 20,4%, datorita scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 3,3 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB.

Pentru 2014, autoritatile romane si Fondul Monetar International /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atat pe metodologia cash, cat si pe metodologia ESA a Uniunii Europene. Romania a incheiat anul trecut cu un deficit al bugetului general consolidat de 2,5% din PIB.

#deficit buget general consolidat, #venituri buget, #cheltuieli personal , #Buget