Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deficitul bugetar in 2011, putin sub tinta convenita cu FMI

Deficitul bugetar in 2011, putin sub tinta convenita cu FMI


Deficitul bugetului general consolidat s-a ridicat anul trecut la 4,35% din Produsul Intern Brut, usor sub tinta de 4,4% din PIB convenita de Guvern cu Fondul Monetar International.

"Datele pentru intregul an releva ca deficitul bugetar a fost de 4,35% din PIB, cu putin sub tinta stabilita", au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

Guvernul a anuntat, la inceputul acestui an, ca Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de aproape 2% si s-a incadrat in tinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB.

La finele lunii noiembrie, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 16,3 miliarde lei, reprezentand 2,98% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decat in octombrie.

In conditiile in care tinta de deficit bugetar pentru anul trecut a fost de 4,4% din PIB in baza cash, acest lucru presupune ca statul a avut in ultima luna un spatiu de cheltuieli excedentare comparativ cu veniturile incasate de 1,4% din PIB, adica echivalentul a peste 7,7 miliarde lei.

Surse oficiale au declarat, la sfarsitul anului trecut, ca autoritatile publice locale, in special primarii PDL, au primit informatii ca deficitul bugetar se situeaza la sfarsitul lunii noiembrie la aproape 3% din PIB si au exercitat presiuni asupra Ministerului Finantelor pentru a primi mai multi bani pe final de an.

Andreea Paul-Vass, consilier economic al premierului, declara in acea perioada ca datele estimative indica pentru 2011 o rata de crestere economica de 1,7% si un deficit bugetar de 4,1% din PIB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1109 ori