CSSPP: Dirijarea contributiei pe pilonul II spre masuri anticriza, solutie mai buna decat inghetarea

Luni, 02 Februarie 2009, ora 09:06
971 citiri
CSSPP: Dirijarea contributiei pe pilonul II spre masuri anticriza, solutie mai buna decat inghetarea

Statul ar fi putut negocia cu administratorii de fonduri de pensii private pentru plasarea contributiilor incasate in titluri de stat si in infrastructura, ca masuri anticriza, in loc sa inghete contributia virata pe pilonul II la 2%, a spus duminica, viceresedintele CSSPP.

Proiectul de buget pe 2009 trimis sambata partenerilor sociali prevede blocarea nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.

"Nu intelegem de ce au luat aceasta decizie. Se putea negocia cu APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania n.r.) ca banii sa fie investiti in titluri de stat si in infrastructura, ca masura anticriza", a spus vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu.

El a precizat ca, in acest fel, banii s-ar fi intors tot la stat.

Reprezentantii CSSPP vor discuta cu oficialii guvernamentali despre eventuala masura de inghetare a contributiilor la 2% in sistemul de pensii private obligatorii, a  adaugat Giurescu.

Potrivit legii actuale, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii creste anual cu 0,5%, pana ajunge la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

Cele 14 fonduri de pensii obligatorii aveau, la sfarsitul anului trecut, 4.031.421 de participanti de la care incaseaza contributii.

Piata pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 831,9 milioane lei (208,74 milioane euro) la sfarsitul anului trecut, dupa opt luni de colectare a contributiilor de la clienti.

#buget, #contributie, # pensii, #pilon, #private , #Buget