Consiliul Fiscal: Venituri bugetare peste estimari din TVA, dar prea mici din accize in S1

Miercuri, 22 August 2012, ora 14:06
2294 citiri
Consiliul Fiscal: Venituri bugetare peste estimari din TVA, dar prea mici din accize in S1

Statul a incasat venituri fiscale si contributii la asigurarile sociale peste estimari in primul semestru. In schimb, se remarca un "esec semnificativ" in absorbtia fondurilor europene, potrivit Consiliului Fiscal.

Executia veniturilor bugetare arata o realizare peste estimari a veniturilor fiscale si a contributiilor la asigurarile sociale.

"Se remarca, astfel, o colectare foarte buna la impozitul pe venit si salarii rezultat ce nu poate fi explicat doar prin evolutia usor peste asteptari a salariului mediu si a numarului de salariati, ci si prin materializarea eforturilor de combatere a evaziunii fiscale si crestere a conformarii voluntare", se spune in opinia Consiliului Fiscal referitoare la Raportul semestrial privind situatia economica si bugetara.

Pe de alta parte, veniturile nefiscale nu ating tinta propusa, cele mai mari dezechilibre remarcandu-se in cazul veniturilor din capital si donatiilor. In plus, gradul de absorbtie a fondurilor europene este dezastruos.

O evolutie negativa se remarca si la nivelul colectarii accizelor, chiar daca au fost operate cresteri la nivelul cuantumului acestora si cursul de schimb luat in calcul a fost favorabil.

"Rezultatele reflecta, probabil, atat o evaluare mult prea optimista a acestora in proiectul de buget, dar si o crestere a evaziunii fiscale", potrivit Consiliului Fiscal.

Estimarile veniturilor din accize, prea optimiste

In opinia cu privire la bugetul pe 2012, Consiliul Fiscal avertiza ca proiectia de venituri din accize pentru 2012 este una prea optimista, veniturile din accize proiectate ajustate cu impactul masurilor discretionare anuntate (majorarea nivelului accizelor la motorina si tigarete), fiind prevazute in buget sa creasca mai rapid decat o indica dinamica bazei macroeconomice corespunzatoare.

Cheltuielile de personal, subventiile si dobanzile cantaresc cel mai mult in buget

Pe partea de cheltuieli, fata de programul semestrial, cheltuielile totale s-au realizat in proportie de 94,8%, un grad de realizare mai mare fiind inregistrat la cheltuieli de personal, subventii si dobanzi. Un grad de realizare semnificativ sub asteptari s-a inregistrat la cheltuielile de capital si la alte cheltuieli de natura investitiilor, reflectand atat o incapacitate de a absorbi fondurile europene destinate investitiilor planificate, dar si un instrument de echilibrare a deficitului bugetar catre tinta semestriala convenita cu FMI.

In opinia Consiliului Fiscal, raportul semestrial privind situatia economica si bugetara nu ofera explicatii suficient de detaliate cu privire la justificarea nerealizarii previziunilor de venituri pe primele sase luni si nu detaliaza masurile deja adoptate, si in mod special pe cele planificate pentru imbunatatirea colectarii in semestrul II.

#executie bugetara primul semestru, #executie bugetara Consiliul Fiscal, #venituri din TVA S1, #venituri din accize S1, #cheltuieli bugetare S1 , #Buget