Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul Fiscal: Rectificarea bugetara prevede un deficit bugetar de 2,25% din PIB

Consiliul Fiscal: Rectificarea bugetara prevede un deficit bugetar de 2,25% din PIB


Consiliul Fiscal considera ca proiectul de rectificare bugetara pe 2012 este construit pe baza unei tinte de deficit bugetar de 2,25% din PIB. Aceasta tinta de deficit bugetar ridicata a fost utilizata ca urmare a faptului ca nu s-au inregistrat anumite categorii de venituri si au fost majorate cheltuielile totale.

In categoria veniturilor nerealizate intra cele din accize, veniturile nefiscale si sumele primite de la Uniunea Europeana.

Majorarea cheltuielilor totale a fost determinata de cresterea salariilor din sectorul bugetar, dobanzile ridicate platite in contul datoriei publice si cresterea cheltuielilor cu bunurile si serviciile in scopul achitarii arieratelor recurente din sistemul sanitar, se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012.

Proiectul de rectificare bugetara prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,07 miliarde lei fata de programul initial, concomitent cu modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB.

Pentru a compensa partial cresterea cheltuielilor totale, a fost prevazuta scaderea cheltuielilor de investitii totale, finantate atat din surse interne, cat si din surse externe (in principal fonduri europene).

Reprezentantii Consiliului Fiscal recomanda o formulare transparenta a bugetului de investitii pe baza unei analize a portofoliului existent de proiecte. Analiza va permite imbunatatirea bugetului de investitii prin identificarea proiectelor prioritare, concomitent cu alocarea pe baza multi-anuala a finantarilor aferente.

Chiar daca proiectelor li se vor aloca sume mai mici de bani, se poate ajunge la o eficienta economica mai ridicata a acestora pe baza analizei, sustin reprezentantii Consiliului Fiscal.

Cheltuielile de investitii sunt reduse cu 2.070 milioane de lei

Cheltuielile de investitii, cuprinzand cheltuieli de capital din surse proprii, cheltuielile aferente proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare, cheltuielile aferente programelor cu finantare rambursabila si alte transferuri de natura investitiilor, sunt revizuite in scadere cu 2.070 milioane de lei, exclusiv impactul schemelor de compensare (scaderea este de 1.289 mil lei daca luam in considerare datele brute, care includ si impactul swap-urilor).

De asemenea, fata de bugetul aprobat pentru 2012, fondul de rezerva este majorat cu 332 milioane lei, fara a se preciza destinatia acestei alocari suplimentare.

Consiliul Fiscal recomanda identificarea explicita a cheltuielilor care pot fi angajate din fondul de rezerva impreuna cu o mult mai mare transparenta, inclusiv prin raportarea periodica catre Parlament a nivelului de utilizare al fondului.

De asemenea, Consiliul Fiscal recomanda plafonarea sumelor ce pot fi repartizate si utilizate din fondul de rezerva, ca procent din totalul cheltuielilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1124 ori