Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Companiile de stat primesc subventii in valoare de 200 de milioane de euro

Companiile de stat primesc subventii in valoare de 200 de milioane de euro

Companiile de stat continua, in ciuda ineficientei, sa primeasca subventii in valoare de aproximativ 200 de milioane de euro anual.

Anul trecut, subventiile absorbite de 24 de companii de stat au depasit suma de 280 de milioane de euro. Cu toate acestea, pentru 2006, bugetul stipuleaza o reducere a sumei cu 80 de milioane de euro.

In ciuda faptului ca sectoarele in care activeaza cele 24 de companii de stat nu valoreaza mai mult de 1.8 miliarde de dolari, si in ciuda subventiilor primite de la stat, salariile angajatilor acestor companii depasesc cu aproximativ 80% salariul mediu pe economie, in timp ce salariile managerilor sunt de 11 ori mai mari decat salariul mediu pe economie.

Eforturi importante au fost intreprinse anul trecut pentru restructurarea acestor companii. Cu toate acestea, ele continua sa absoarba subventii masive.

Motivatia pentru care statul continua sa sustina activitatea celor 24 de companii, este de natura sociala. Multe companii au un numar foarte mare de angajati, pentru care o recalificare ar fi extrem de dificila, iar alternative nu prea exista.

Un alt motiv pentru sustinerea acestor companii, il constituie lipsa cumparatorilor, iar companiile care beneficiaza de subventii sunt detinute de companiile miniere.

In termeni de subventii, Mina Petrosani ocupa prima pozitie, cu subventii in valoare de 70 de milioane de dolari, ce reprezinta o treime din venitul companiei.

Privitor la sectoarele de activitate ale companiilor. Primul loc este detinut de sectorul energetic, cu toate ca in acest sector exista deja investitori .

Bloombiz

www.directnews.ro - Topul stirilor zilei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 819 ori