Comisia Europeana se simte "confortabil" in legatura cu rectificarea bugetara din Romania

Vineri, 16 August 2013, ora 12:40
1437 citiri
Comisia Europeana se simte "confortabil" in legatura cu rectificarea bugetara din Romania

Comisia Europeana saluta comentariile Consiliului fiscal cu privire la rectificarea bugetara dar se simte confortabila cu cifrele incluse in document, in conditiile in care riscurile mentionate de Consiliul fiscal sunt reflectate in cifrele bugetare, in special in rezervele considerabile constituite in buget, a declarat vineri Simon o'Connor, purtatorul de cuvant al vicepresedintelui CE, Olli Rehn.

"Rectificarea bugetara pe 2013 a fost discutata cu prilejul recentei vizite a misiunii FMI si CE si suntem confortabili cu cifrele incluse in rectificarea bugetara. Salutam comentariile Consiliului fiscal si rolul sau in crestere pentru asigurarea unor politici fiscale bune. Riscurile mentionate in comentariile Consiliului fiscal sunt reflectate in cifrele bugetare, in special in rezervele considerabile constituite in buget", a declarat Simon o'Connor pentru Agerpres.

Consiliul Fiscal a apreciat, marti, in completarile facute la opinia preliminara privind proiectul de rectificare bugetara pe anul 2013, ca exista riscuri relevante in ceea ce priveste incasarile proiectate din TVA ca urmare a evolutiei sub asteptari a consumului privat.

"In acelasi timp pierderea de venituri ca urmare a reducerii cotei standard la paine, faina si grau apare drept corect luata in considerare, Consiliul fiscal avand estimari similare cu cele ale Ministerului de Finante. Totusi, Consiliul fiscal isi manifesta rezervele cu privire la dimensiunea impactului pozitiv asupra veniturilor bugetare al masurilor compensatorii introduse (majorarea accizelor la alcool, produse de lux)", se arata in document.

CF sustine, totodata, ca atingerea tintelor in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene apare ca o provocare majora, "tintele fiind practic nerealiste, in contextul in care bugetul prevede o majorare de 52,3% fata de sumele atrase in 2012, iar executia la 6 luni releva o diminuare de 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut".

Premierul Victor Ponta a aratat, in deschiderea sedintei de Guvern de miercuri, ca reprezentantii Consiliului Fiscal au fost intr-o mica eroare atunci cand au prezentat punctul de vedere referitor la proiectul de rectificare bugetara pe anul 2013.

"Domnul Gherghina este cel mai fericit cand vede ca vin banii de la Uniunea Europeana, si pe buna dreptate. Poate prezentati datele oficiale, pentru ca aceia de la Consiliul Fiscal au avut o mica eroare, in sensul in care 1,47 miliarde de euro incasati din 2,5 miliarde euro (...) Mai discutati cu dansii o data, ca nu e grav sa gresesti, ci sa perseverezi", a spus seful Guvernului.

La finele lunii trecute, autoritatile romane si misiunea Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) au ajuns la un acord la nivel tehnic in privinta noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioada de 24 luni.

Asistenta financiara va fi de patru miliarde euro, acordata in mod egal de FMI si CE.

#rectificare bugetara 2013, #Comisia Europeana rectificare bugetara, #rectificare bugetara guvern Ponta, #rectificare bugetara Olli Rehn , #Buget