CNAS va cere interventia de urgenta a Guvernului pentru a evita colapsul sistemului de sanatate

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 14:17
1480 citiri
CNAS va cere interventia de urgenta a Guvernului pentru a evita colapsul sistemului de sanatate

Conducerea CNAS va trimite o scrisoare oficiala Guvernului prin care ii va cere sa intervina de urgenta pentru acoperirea deficitului cu care se confrunta sistemul de sanatate astfel incat sa fie evitat un colaps al acestuia, a declarat miercuri, pentru NewsIn, presedintele Casei, Lucian Duta.

Dumitru Costin, care detine atat functia de membru in consiliului de administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), cat si pozitia de presedinte al Blocului National Sindical (BNS), a declarat, tot miercuri, ca sistemul de sanatate risca sa intre in blocaj, dupa ce veniturile incasate in primele doua luni ale anului au fost mai mici cu 28% fata de cele prognozate, iar in acest moment CNAS poate acoperi doar facturile urgente.

"I-am trimis un mesaj premierului pentru a-i atrage atentia ca bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se confrunta cu un mare deficit, ce trebuie acoperit de la bugetul de stat. In ultimele doua luni s-au incasat mai putin cu 28% decat veniturile prognozate si luni am hotarat (in sedinta consiliului de administratie al CNAS, n.r.) sa facem numai platile urgente, repectiv costul functionarii sistemului de urgenta si costurile de functionare partiala a spitalelor, plus o parte din facturile medicale", a spus Costin.

El a atras atentia ca exista riscul ca sistemul de sanatate sa intre in blocaj daca Guvernul nu intervine de urgenta pentru acoperirea deficitului cu care se confrunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

"Nu sunt bani pentru pentru plata orelor suplimentare si a drepturilor angajatilor pe anii 2008, 2009, ca urmare a proceselor castigate in instanta. Daca fiecare si-ar cere plata drepturilor salariale castigate in instante, sistemul s-ar bloca. Sunt procese de acest fel castigate in 17 judete din tara", a mai spus Costin.

El a precizat ca situatia grava cu care se confrunta sistemul sanitar a fost provocata de firmele private care nu au platit contributiile la CNAS.

 

#contributii, # deficit, # buget, # sanatate, # cnas , #Buget