Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CF: Cresterea unor venituri in bugetul pe 2015 pare supraevaluata, iar unele cheltuieli, subestimate

CF: Cresterea unor venituri in bugetul pe 2015 pare supraevaluata, iar unele cheltuieli, subestimate


Consiliul Fiscal estimeaza ca unele categorii de venit din proiectul de buget pe 2015 sunt prognozate sa creasca intr-un ritm nejustificat de mare, ca este putin probabila dublarea absorbtiei fondurilor UE si ca unele cheltuieli par subevaluate.

"La o analiza preliminara a agregatelor bugetare cuprinse in proiectul de buget pe baza datelor disponibile la acest moment, Consiliul fiscal isi manifesta unele rezerve cu privire la nivelul prognozat al incasarilor aferente categoriilor <>, <>, <>, <>, care sunt prognozate a avansa mai rapid decat ar fi justificat de dinamica proiectata a bazelor macroeconomice relevante si de masurile de politica fiscala adoptate. De asemenea, pe partea de cheltuieli, o serie de categorii - <>, <>, <> - par a fi usor subevaluate avand in vedere masurile adoptate, precum si executia bugetara aferenta anului 2014", arata Consiliul Fiscal in Opinia privind Legea bugetului de stat si Legea bugetului de asigurari sociale pentru anul 2015.

Totodata, Consiliul arata ca ajustarea deficitului bugetar in 2015 fata de executia previzionata a anului curent pare a se realiza in mare parte prin reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile (cu 0,6 pp din PIB), informatiile disponibile in acest moment neindicand modalitatea concreta prin care aceasta se va realiza.

"In plus, cresterea prognozata a cheltuielilor de investitii se bazeaza in cea mai mare parte pe o crestere proiectata spectaculoasa (aproape dublare fata de executia bugetara din 2014) a absorbtiei fondurilor europene, care, desi dezirabila, pare foarte putin probabil a se realiza, in timp ce cheltuielile de capital finantate din surse proprii sunt proiectate a creste fata de nivelul foarte scazut inregistrat in 2014 (ele scad semnificativ insa ca procent din PIB fata de perioada 2010-2013)", noteaza Consiliul.

In aceste conditii, cheltuielile de investitii si-ar putea continua in executie trendul descendent si prin urmare, in opinia Consiliului Fiscal, o prioritizare a acestora este absolut obligatorie in vederea eficientizarii lor si maximizarii efectului de multiplicare in economie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 896 ori