CE da unda verde pentru salvarea societatilor din portofoliile AVAS si al ME

Joi, 07 Mai 2009, ora 17:36
1224 citiri
CE da unda verde pentru salvarea societatilor din portofoliile AVAS si al ME

Comisia Europeana (CE) a autorizat schema de ajutor de stat privind salvarea societatilor din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si al Ministerului Economiei (ME), in vederea depasirii efectelor crizei economice mondiale, a anuntat, joi, Consiliul Concurentei.

"Schema de ajutor de stat are drept obiectiv salvarea intreprinderilor mici si mijlocii din portofoliul AVAS si al Ministerului Economie, avandu-se in vedere sprijinirea temporara si reversibila a companiilor aflate in dificultate ca urmare a crizei economico-financiare mondiale.

Autorizarea de catre Comisia Europeana reprezinta o conditie sine qua non pentru ca schema sa poata fi pusa in practica", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Bugetul total estimat al schemei ajutor de stat este de 30 milioane euro, din care 15 milioane euro sunt alocati pentru anul 2009. Sumele necesare sustinerii bugetului schemei vor fi alocate de la bugetul de stat, prin bugetul AVAS si al ME.

Valoarea maxima a ajutorului de stat ce poate fi acordat unui beneficiar in cadrul schemei este egala cu echivalentul in lei a 2,5 milioane de euro.

Ajutorul de stat care se acorda in baza schemei consta in credite pe o durata care nu depaseste sase luni, cu o rata a dobanzii egala cu rata de referinta adoptata de CE pentru Romania, majorata cu 1%. In prezent, rata de referinta este de 17,29%.

Printre beneficiari se pot numara societati din toate sectoarele de activitate, cu exceptia sectorului carbunelui si otelului, agriculturii, pescuitului si acvaculturii.

Numarul maxim estimat de beneficiari in cadrul schemei este de 15. Durata schemei de ajutor de stat de salvare este de doi ani, respectiv 2009-2010, cu posibilitatea prelungirii cu un an in situatia in care criza economico-financiara mondiala se mentine.

Schema de ajutor de stat continuta de proiectul de HG pentru instituirea unui sistem de ajutor de stat privind salvarea agentilor economici din portofoliul AVAS si al ME, in vederea depasirii efectelor crizei economice mondiale a fost notificata la CE, dupa ce a primit avizul favorabil din partea Consiliului Concurentei.

Reprezentantii AVAS au declarat, luni, pentru NewsIn ca institutia nu a acordat niciun ajutor de stat pe parcursul acestui an, ci doar a achitat ajutoare de stat acordate si autorizate de catre Consiliul Concurentei inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, si asteapta avizul CE in aceasta problema.

Acestia au spus ca AVAS a promovat, la sfarsitul anului trecut, un proiect de act normativ de ajutorare a societatilor comerciale aflate in dificultate, proiect materializat prin publicarea in Monitorul Oficial a OUG 206 privind masurile de sprijin financiar acordate de institutie operatorilor economici din portofoliu, in vederea depasirii efectelor crizei economice financiare mondiale.

Actul normativ va fi urmat de doua hotarari de guvern prin care se vor stabili regulile generale pentru acordarea ajutoarelor de salvare si pentru ajutoarele de restructurare.

In cadrul proiectului de salvare s-a propus un buget de 110 milioane de euro, din care 30 milioane euro pentru schema pentru salvarea IMM-urilor si 80 milioane de euro pentru notificarile individuale.

Numarul maxim de beneficiari care ar putea primi ajutoare de stat pe schema de ajutor de stat este estimat la 15 agenti economici. Bugetul propus pentru proiectul de restructurare se ridica la 490 milioane euro, din care 150 milioane de euro pentru schema pentru restructurare IMM-urilor si 360 milioane de euro pentru notificarile individuale.

Numarul maxim de beneficiari care vor putea primi ajutoare de stat pe schema de ajutor de stat este estimat la 50 agenti economici. Reprezentantii AVAS au precizat ca ambele bugete sunt aferente perioadei 2009-2010 si numai circa 33% reprezinta ajutoare de stat care se vor putea acorda in numerar. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#avas, #buget, #proiect, #societati , #Buget