CE: criza politica din Romania nu a afectat, deocamdata, evolutia economica

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 14:08
1699 citiri
CE: criza politica din Romania nu a afectat, deocamdata, evolutia economica

Incertitudinea politica actuala nu a influentat pana in prezent evolutiile economice incurajatoare, precum perspectivele de stabilizare a PIB-ului in semestrul al doilea, reducerea tensiunilor financiare si imbunatatirea balantei de plati, considera Nicolae Idu, seful reprezentantei CE in Romania.

"Evolutiile recente sunt incurajtoare. Indicatorii de mare frecventa sugereaza ca PIB-ul s-ar putea stabiliza in a doua parte a anului, aducand contractia economica la 8% pentru intreg anul. Pentru 2010, se estimeaza o crestere economica de 0,5%.

Tensiunile financiare s-au redus semnificativ de la inceperea programului. Pana in prezent, sectorul bancar pare relativ neinfluentat de criza, dar riscurile nu au disparut, in special din cauza procentului in crestere de imprumuturi neperformante. Situatia balantei de plati s-a imbunatatit, deficitul de cont curent s-a reuds, iar fluxurile de capital au fost mai bune decat se astepta.

Incertitudinea politica actuala nu a influentat, pana in prezent, aceste evolutii", a afirmat Idu, la o conferinta organizata de Institutul European din Romania si Comisia Europeana, relateaza Mediafax.

El a precizat ca Romania a inregistrat progrese importante si in ceea ce priveste reformele structurale si ale administratiei fiscale, in special prin intermediul adoptarii legii de unificare a sistemelor publice de salarizare, a elaborarii proiectului de lege despre responsabilitatea fiscala si a celui despre reformarea sistemului de pensii.


"Sunt necesare eforturi suplimentare pentru consolidarea fiscala. Este improbabil ca nivelul de deficit bugetar tintit sa fie atins in 2009. In plus, nu exista un proiect de buget pentru 2010, iar proiectiile de baza au in vedere un deficit de ordinul a 9% din PIB", a continuat oficialul Comisiei Europene.


El a precizat ca situatia politica actuala pune piedici continuarii consolidarii fiscale, proces necesar.


"Un consens politic, dar si un angajament reinnoit pe calea reformelor sunt esentiale pentru depasirea dificultatilor actuale. In acest sens, Comisia sprijina din plin autoritatile in eforturile lor de a face fata acestor provocari", a afirmat Idu.


El a aratat ca, data fiind situatia politica, Guvernul nu a fost in pozitia de a depune un proiect de buget si nici de a-si lua angajamente clare pentru reducerea deficitului in 2010, in conformitate cu acordul.


"Romania a apelat la sprijin financiar extern. (...) Asistenta financiara de la UE este conditionata de punerea in practica a unui program coerent de politica economica, avand in vedere consolidarea fiscala, reformarea administratiei fiscale, reglementarea si supervizarea sectorului financiar, precum si reforme structurale. (...) Comisia Europeana au decis in comun acord sa amane finalizarea ealuarii si, in consecinta, deblocarea de noi transe", a explicat Idu.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #consolidare, #deficit, #fiscala, #guvern, #incertitudine, #politica , #Buget