Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu are bani pentru medicamente

Vineri, 05 Martie 2010, ora 15:06
1409 citiri
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu are bani pentru medicamente

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu are bani pentru medicamente compensate si gratuite in 2010, intrucat bugetul pe acest an reprezinta exact valoarea datoriilor transferate din 2009, a anuntat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu. 

Potrivit directorului Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), in general bugetul era alcatuit pentru primele trei trimestre ale unui an, iar in al patrulea se facea rectificarea, precizeaza Mediafax.

"Din cauza crizei, in 2009, rectificarea nu s-a mai putut acorda in trimestru IV, astfel ca datoriile s-au rostogolit din trimestrul IV in 2010, datorii in valoare 2.800 milioane lei. Bugetul total pentru medicamentele compensate si gratuite ale CNAS reprezinta 500 de milioane de euro, aproximativ doua miliarde lei, exact datoria din 2009", a sustinut Zaharescu, in cadrul unei conferinte organizate cu prilejul Forumului National al Asociatiilor de Pacienti.

Astfel, potrivit acestuia, CNAS nu are bani pentru medicamente in 2010.

"Ne aflam in pragul celei mai mari crize inregistrate in sistemul sanitar in ultimii 20 de ani, bugetul sanatatii este de 2,6% din PIB, suma absolut dramatica in conditiile in care media europeana este de 5% iar cea din tarile africane de aproximativ 4%", a mai spus directorul ARPIM.

El a adaugat ca alocarea unei sume rezonabile pentru sanatate reprezinta vointa politica.

"Faptul ca avem cel mai mic buget este dovada lipsei de vointa politica", a conchis Zaharescu.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#medicamente, # buget, # cnas, # sistem sanitar , #Buget