Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bugetul pe 2007 va face fata obligatiilor Romaniei ca membru al UE

Bugetul pe 2007 va face fata obligatiilor Romaniei ca membru al UE

Proiectul de buget pentru 2007 a fost construit pentru a face fata obligatiilor si oportunitatilor pe care tara noastra le are ca viitor stat membru al UE de la 1 ianuarie 2007, a declarat, miercuri, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, cu prilejul lansarii dezbaterii proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2007 si a proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe acelasi an.Executivul va aloca 1,1 la suta din PIB, adica 1,15 miliarde de euro, pentru contributia Romaniei la bugetul UE, potrivit angajamentelor asumate.

In buget a fost prevazuta integral si cofinantarea, cu 0,6 miliarde de euro, a programelor sustinute cu fonduri europene, astfel incat sa se asigure absorbtia fondurilor europene. Romania va primi de la UE fonduri in valoare de 2,1 la suta din PIB.

Tariceanu a subliniat ca bugetul respecta criteriile de la Maastricht, care sunt valabile pentru orice tara membra a UE. Deficitul bugetar este mai mic de trei la suta din PIB, iar nivelul datoriei publice este cu mult sub 60% din PIB, care este cerinta din Tratatul de la Maastricht.

Cum anul acesta, nivelul datoriei publice va fi de 17 la suta, seful executivului a estimat ca in 2007 datoria publica nu va depasi 18 la suta.

Premierul a subliniat ca a fost asigurata si finantarea pentru continuarea reformelor facute in prima jumatate a mandatului in domenii fundamentale pentru integrarea europeana, precum justitia, administratia si internele.

In 2007, bugetul Ministerului Justitiei va fi mai mare cu 11 la suta. Cum frontiera Romaniei va deveni frontiera Uniunii Europene, bugetul Ministerului Administratiei si Internelor va fi si el mai mare cu 20 la suta fata de 2006.

'Cat priveste viitorul european al Romaniei, vreau sa subliniez ca pe 1 ianuarie nu se va produce integrarea in UE, ci doar aderarea la Uniune. Integrarea este un proces complex, care se va derula dupa aceasta data! Daca in primii doi ani de mandat ne-am concentrat pe indeplinirea criteriilor pentru aderare, acum consolidam progresele obtinute si actionam pentru o integrare rapida si deplina in UE', a subliniat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 668 ori