Bugetul Ministerului Sanatatii va creste de la 3,6 la 4%

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 16:32
1856 citiri
Bugetul Ministerului Sanatatii va creste de la 3,6 la 4%

Comisiile parlamentare de sanatate au aprobat, miercuri, un amendament al PSD privind cresterea de la 3,6% la 4% din PIB a sumei alocate Sanatatii in proiectul bugetului de stat pe 2010.

Amendamentul a fost propus de presedintele Comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor, Rodica Nassar (PSD), fiind adoptat cu 20 de voturi "pentru" si 2 abtineri, apartinand fostului ministru al Sanatatii Mircea Cinteza si unui deputat PDL, relateaza Mediafax.

Amendamentul Rodicai Nassar a fost primul discutat de catre comisiile parlamentare de sanatate, parlamentarii din aceste comisii avand de dezbatut circa 160 de amendamente.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a fost intrebat de Nassar daca este de acord cu o asemenea crestere a bugetului acordat Sanatatii. Ministrul a precizat ca, desi nu este multumit de suma acordata in proiectul de buget, el sustine aceasta suma deoarece "este solidar cu Guvernul si cu angajamentele asumate".

Attila Cseke a mai spus, miercuri, la dezbaterea proiectului de buget in comisiile de sanatate, ca nu este multumit de bugetul alocat Sanatatii, dar ca acesta "este un buget al unui an de criza pentru domeniul sanitar".

"Suma este asemanatoare cu bugetul de anul trecut, adica 3,6% din PIB, dar este un buget al unui an de criza pentru domeniul sanitar si va trebui sa crestem in anii urmatori pana la 6% (...) Nu sunt multumit de acest proiect de buget, dar am in vedere faptul ca avem in fata un an de criza", a declarat ministrul Sanatatii.

Cseke Attila a prezentat parlamentarilor din comisiile de sanatate prioritatile Ministerului Sanatatii, aratand ca, dupa aprobarea legii bugetului, va face o analiza privind programele de sanatate.

Ministrul Sanatatii a precizat ca printre prioritatile sale se afla asigurarea fondurilor pentru interventia in pandemia de gripa, derularea programului privind depistarea cancerului de col uterin, aratand ca, in Europa, Romania s-ar afla pe primul loc in incidenta acestui tip de cancer si precizand ca prioritati programul destinat pacientilor cu infarct miocardic si cel pentru cei cu diabet.

Cseke Attila a vorbit despre eficientizarea cheltuielilor privind banul public, apreciind ca vor aduse alte surse de finantare pentru sustinerea sistemului sanitar, un exemplu in acest sens fiind "initierea unei taxe pe produse nesanatoase".

Ministrul Sanatatii a mai spus ca sunt state in Uniunea Europeana care au astfel de taxe si a aratat ca studiile Organizatiei Mondiale de Sanatate arata ca peste 50% din populatia adulta a Europei este obeza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #ministerul, #sanatatii , #Buget