Bugetul MAE a scazut, dupa rectificarea bugetara, cu aproape 25%

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 17:41
1659 citiri
Bugetul MAE a scazut, dupa rectificarea bugetara, cu aproape 25%

Valoarea bugetului MAE dupa rectificarea bugetara operata prin OUG nr.34/2009 este de 602.070 mii lei, a comunicat la solicitarea NewsIn Ministerul de Externe, precizand ca au fost demarate actiuni care sa duca la economii pentru incadrarea in bugetul alocat, cel initial fiind de 818.000 mii lei, mentioneaza NewsIn.

De la un buget aprobat la inceputul anului de 818,3 milioane de lei (204,6 milioane de euro), bugetul MAE a fost redus cu aproximativ 25%, la 602 milioane de lei. Totodata, Ministerul de Externe a mai precizat ca, pana la 12 mai, activitatea de incasare a veniturilor bugetare si de efectuare a platilor cheltuielilor aprobate prin buget (executia bugetara) era de 37,62%.

Ca urmare a reducerilor bugetare, MAE a demarat actiuni de analiza "a necesitatii si oportunitatii privind efectuarea tuturor categoriilor de cheltuieli astfel incat sa poata fi identificate eventuale economii, care sa permita incadrarea in bugetul repartizat".

Ministerul Afacerilor Externe a primit in 2009 fonduri in valoare de 818,3 milioane de lei (204,6 milioane de euro), ceea ce reprezenta 0,4% din bugetul de stat si 0,1% din PIB.

Din aceasta suma, 190 de milioane de lei erau destinati investitiilor. Suma inclusa in bugetul de stat pentru investitii era de 77,393 milioane de lei, restul de 112,9 milioane ar fi urmat sa provina din fonduri externe nerambursabile.

In 2008, bugetul initial al MAE a fost de 500,9 milioane lei, suma reprezentand circa 0,6% din totalul bugetului de stat, dar MAE a mai primit ulterior fonduri la rectificarea bugetara, in conditiile in care a organizat summitul NATO.

Cei 818 milioane alocati in 2009 MAE lei erau impartiti, in functie de programe, astfel: 8,4 milioane lei pentru politica nationala de cooperare pentru dezvoltare, 4,8 milioane lei pentru implementarea strategiei Romaniei fata de regiunea Marii Negre, 850 de mii de lei pentru francofonie, 529 de milioane pentru asigurarea reprezentarii diplomatice si realizarea obiectivelor de politica externa a Romaniei, 10 milioane pentru sprijinirea romanilor de pretutideni si a organizatiilor reprezentative ale acestora, 265 de milioane pentru proiecte privind crearea conditiilor de aderare a Romaniei la spatiul Schengen.

De altfel, ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat marti ca planurile MAE de a deschide o serie de noi consulate in diferite tari sunt afectate de restrictiile bugetare impuse de situatia economica, iar prioritatile in acest sens vor fi reevaluate.

"Constrangerile bugetare, in mod natural, afecteaza si institutia Ministerului de Externe, dar, pe de alta parte, suntem in masura sa regandim prioritatile, mai ales in ceea ce priveste investitiile pe care aceasta institutie urmeaza sa le faca in acest an", a spus seful MAE.

In legatura cu planurile de deschidere a unor noi oficii consulare in diferite tari unde acest demers a primit aprobarea tarilor gazda, ministrul a explicat ca MAE se va concentra pe Italia si Spania.

"Am facut deja o evaluare si in ceea ce priveste reprezentarea noastra consulara, iar in acest an ne vom concentra, inclusiv din punct de vedere financiar, pe Spania si Italia, urmand ca in perioada urmatoare sa gestionam si celelalte tari in care dorim o reprezentare consulara adecvata.

Cred ca pe acest palier ne vom incadra in restrictiile bugetare naturale, avand in vedere situatia economica prin care trece Romania", a mai subliniat ministrul.

"In jur de doua sau trei oficii consulare vor fi deschise in acest an in Italia, in functie de posibilitatiile bugetare pe care le avem. Vrem sa folosim insa ceva mai intensiv institutia consulatului itinerant si deschiderea unor birouri consulare in diverse zone, spre sudul Italiei. Vom incerca sa imbinam cele doua proceduri", a explicat seful diplomatiei romane.

Secretarul de stat Bogdan Mazuru, declarase in februarie, la sedinta comisiilor reunite ale Parlamentului pentru analizarea bugetului MAE, ca, pe langa cele trei noi consulate deschise in Italia de la inceputul anului, la Bologna, Cosenza si Trieste, ar urma sa fie deschise alte opt: la Bari, la Calgari, Genova, Padova, Rimini, Trento, Venetia si Verona.

Oficialul a mai aratat ca in Spania urmau sa se deschida patru consulate: Zaragoza, Bilbao, Ciudad Real si Almeria. De asemenea, in afara de Spania si Italia, trebuiau sa se mai deschida, in 2009, doua consulate - unul la Cracovia, in Polonia, si altul la Vancouver, in Canada.

In afara spatiului occidental, MAE avea in vedere deschiderea unor consulate in Ucraina, la Ojgorod si Zlatna.

#buget, #MAE, #rectificare, #bugetara, #fonduri , #Buget