Bruxelles-ul ar putea da 11,8 milioane euro Romaniei ca sa reduca efectele inundatiilor din iulie

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 17:16
1076 citiri

Comisia Europeana (CE) ar putea aloca 11,8 milioane euro Romaniei de la Fondul european de solidaritate ca ajutor pentru diminuarea pagubelor provocate de inundatiile din iulie 2008 populatiei ?i companiilor, potrivit unui amendament adus proiectului de buget comunitar pentru 2009.

In amendament se arata ca autoritatile romane au solicitat in octombrie 2008 un sprijin comunitar prin Fondul de Solidaritate (FS), dupa ce o mare parte a Romaniei a fost afectata in iulie 2008 de inundatii puternice, ceea ce a dus la pagube directe de 471,4 milioane euro.


Potrivit calculelor CE, suma reprezinta aproximativ 83% din pragul de alocare a unei finantari prin Fondul de Solidaritate (valoarea pagubelor pentru care incep sa se aloce bani prin FS este de 566,8 milioane euro).
De altfel, nivelul pagubelor totale este baza calculului pentru stabilirea cuantumului asistentei financiare, banii europeni putand fi folositi doar pentru actiuni de urgenta esentiale.


Pentru ca nivelul total al pagubelor din Romania a fost sub limita pentru care se acorda acest tip de finantare, alocarea prevazuta de Comisie a fost calculata pe baza unor criterii privind "dezastrele regionale extraordinare" ?i "circumstantele exceptionale", luandu-se in considerare faptul ca majoritatea populatiei din regiune a fost afectata ?i s-au inregistrat repercusiuni grave ?i de lunga durata asupra conditiilor de viata ?i stabilitatii economice a regiunii.
Potrivit amendamentului la proiectul de buget pe 2009, banii vor fi directionati catre cinci judete din nordul ?i nord-estul Romaniei - Maramure?, Suceava, Boto?ani, Ia?i, Neamt, care au o populatie totala de 3 milioane locuitori.
"Autoritatile romane au prezentat probe demonstrand repercusiunile grave ?i de durata asupra  infrastructurii de baza, agriculturii, padurilor, ?eptelului ?i locuintelor private din aceste judete.

Inundatiile au afectat 39.214 hectare de teren agricol ?i 240 hectare de paduri. De asemenea, 1.949 km de drumuri au fost inundate, iar 2.000 de poduri, 87,6 km de maluri ?i baraje au fost avariate. In plus, 14.644 locuinte au fost distruse. Drumurile de la frontiera Romaniei cu Moldova ?i Ucraina care au fost inundate au afectat considerabil schimburile economice intre Romania ?i tarile situare in nordul ?i nord-estul Europei", se arata in motivarea acestei alocari financiare.


Bugetul total anual pentru Fondul de Solidaritate este de 1 miliard euro.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, spunea, la data investirii in functie, ca proiectele de diminuare a efectelor inundatiilor se pot face doar pe termen mediu, prin corelarea masurilor privind impaduririle cu cele privind bazinele hidrografice.
Romania va primi fonduri comunitare de 329 milioane euro in perioada 2007-2013 prin Axa 5.1., de prevenire a inundatiilor ?i reabilitare a zonei costiere a Marii Negre afectate de eroziune.
Fostul secretar de stat in Ministerul Mediului ?i Dezvoltarii Durabile, Silviu Stoica, anunta in decembrie 2008 ca Romania va propune in acest an patru proiecte de 200 milioane euro pentru protectia impotriva inundatiilor, ce ar putea fi realizate pana in 2011, strategia de management al riscului la inundatii fiind in curs de revizuire.

#buget, #ce, #fonduri , #Buget

Curs valutar

1 EUR = 4.9752 RON

-0.0007

1 USD = 4.5471 RON

-0.0050
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  4. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  5. Carburanți cum n-a văzut Vestul. România este aproape singura țară din UE în care benzina și motorina s-au scumpit față de anul trecut
  6. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  7. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  8. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  9. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  10. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul