Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BM: Adoptarea unor restrictii fiscale considerabile, singura optiune a Guvernului

BM: Adoptarea unor restrictii fiscale considerabile, singura optiune a Guvernului

Guvernele din Romania, Ungaria, Lituania si Estonia nu au avut alta optiune decat sa adopte restrictii fiscale considerabile, in contextul in care incetinirea economica va fi severa in aceste state, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale (BM).

"In state unde amploarea franarii economice va fi in mod special severa (Romania, Ungaria, Lituania si Estonia), guvernele nu au avut alta optiune decat adoptarea unor restrictii fiscale semnificative. Recent, noul Guvern din Romania a aprobat bugetul revizuit pentru 2009, care prevede un deficit de 2% din PIB, prin reduceri ale cheltuielilor", se arata in raportul economic periodic UE10.


BM mai arata ca, in ultimele saptamani, guvernele din intreaga lume au anuntat pachete imense de stimulente fiscale, pentru a redresa scaderea productiei si cresterea somajului, fara precedent in ultimele cateva decenii.


Expertii BM considera ca politica fiscala contra ciclica reprezinta una dintre armele importante ale economiilor mondiale importante impotriva crizei.


"Totusi, guvernele statelor care au aderat la UE in 2004 si 2007 au o posibilitate limitata de a trata criza printr-o relaxare a politicii fiscale, din cauza constrangerilor de finantare si bugetare. Prin urmare, politica fiscala nu a fost utilizata in mod activ pentru sustinerea cererii agregate. Perspectiva deteriorarii situatiei fiscale in UE 10 in acest an este mai probabil sa fie alimentata de insuficienta cererii sectorului privat (atat a celei structurale, cat si ciclice), decat de activismul discretionar al Guvernelor", se mentioneaza in raportul BM.


Analistii institutiei internationale arata ca multe dintre guvernele statelor care au devenit membre ale UE in 2004 si 2007 dispun de mijloace limitate de contracarare a efectelor crizei prin relaxare fiscala, ca urmare a constrangerilor financiare si bugetare. In unele cazuri, expansiunea fiscala este limitata de faptul ca este nevoie de "strangerea curelei" pentru a reinstaura ordinea in balanta de plati si pentru a reduce nevoile ridicate de refinantare, acesta fiind atat cazul Romaniei, cat si cel al Ungariei, Croatiei si statelor baltice.


"In Romania, deteriorarea vine din nefinantarea cresterii pensiilor, din reducerea contributiilor sociale, a alocatiilor discretionare a autoritatilor locale si din alte decizii ale fostului guvern, luate in 2008. Noul guvern a anuntat si a aprobat o serie de masuri care ar putea contracara, cel putin partial, deteriorarea balantei fiscale", se arata in raport.


Economistii amintesc despre deteriorarea "substantiala" a pozitiei fiscale a Romaniei in 2008, in pofida cresterii economice robuste.


"In Romania, politica fiscala profund prociclica, in contextul unei economii supraincalzite, alaturi de deteriorarea semnificativa a colectarii veniturilor bugetare in ultimele luni ale anului trecut, au dus la inregistrarea unui deficit bugetar record de circa 5,2% din PIB", noteaza analistii.


 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1683 ori
Citeste mai multe desprebm buget criza deficit guvern pensii